В сряда, 21 август, полицията влезе в дома на Катица

...
В сряда, 21 август, полицията влезе в дома на Катица
Коментари Харесай

Македонската Лаура Кьовеши влезе в ареста

В сряда, 21 август, полицията влезе в дома на Катица Янева в скопския квартал „ Козле “. Хубава къща, пък и кварталът е добър – там бе последната ми наета квартира като сътрудник на Българска национална телевизия, написа "Труд ".

Малко преди Янева да бъде изведена от служителите на реда на открито и вкарана в джипа, тя беше научила за гибелта на майка си. Когато колата отпътува за следствения арест, от къщата започнаха да изнасят първокласни мебели, с които ръководителката на Специализираната прокуратура в Северна Македония бе обзавела дома си.

Маса, фотьойли, диван, които бяха натоварени на камион и отнесени някъде. По-късно прокуратурата изясни, че мебелите били материално доказателство, тъй като били дарени от обвинения за изнудване предприемач Боян Йовановски на Катица Янева. Стойността им – най-малко на пръв взор, бе открита на към 5000 евро. Рушвет, един тип.

Странният арест на Янева не бе непредвиден. Предишният ден, вторник, тя бе на разпит пред прокурорката от профилираното звено за битка срещу корупцията и проведената престъпност Вилма Русковска.

Изрично бе обявено, че Янева отива на този диалог в качеството си на свидетелка, а не на обвинена или обвинена. Странно усещане обаче направи фактът, че тя влиза при своята колежка съпроводена от юриста си, като че ли се е готвела още там, по време на разпита да бъде арестувана.

Янева трябваше да даде някои отговори към делото за изнудване на считания за най-богат македонец Орце Камчев, по което дело с кодовото наименование „ Рекет “ към този момент са арестувани, само че към момента не са разпитани двама македонски жители, които също минават за хора от бизнеса. Единият е Боян Йовановски, прочут като Боки 13, човек, който не крие различната си полова ориентировка, и неговият сътрудник Зоран Милески.

И тъй като в целия този случай на бял свят излизат доста съвпадения, сякаш инцидентни, ето едно от тях- когато в средата на юли двамата рекетьори Йовановски и Милески бяха арестувани от полицията, тъкмо по същото време Катица Янева оповести своята оставка като началник на Специализираната прокуратура. Мотивът u – не желала да пречи на дебатите за бъдещото място на Специализираното звено, на което тя от четири години бе отпред. Те се водят сега и би трябвало да решат ориста му.

Веднага след ареста Янева бе откарана в следствения арест в ромския квартал на Скопие Шуто Оризари. Журналистите незабавно демонстрираха любознание дали въпреки всичко тя, като видна обществена фигура, даже фаворитка на обществото поради обещанията си да се оправи с всичките закононарушения, разкрити от телефонните записи, изнесени от Зоран Заев, няма да получи някакви бонуси в затворническите условия…

Има там, в Шутка, както известно назовават следствения арест, няколко килии, обзаведени по „ Хагски “ фасон.

Нещо като ВИП в затвора… Не се чудете, това са пространства, нагласени като килиите в пандиза на Трибунала в Хага, където лежаха обвинените за закононарушения против човечеството по време на войните на разпадаща се Югославия.

Радован Караджич бе там, Ратко Младич, в случай че не се неистина, е към момента, и Воислав Шешел беше, преди да преметне магистратите да го пуснат да се лекува в Белград и след това да откаже да се върне. А Слободан Милошевич откри гибелта си в тези „ Хагски “ килии. Когато през ноември предходната година интензивният участник в тази ситуация „ Рекет “ Орце Камчев бе арестуван, той бе настанен таман в такова помещение – затворническо, килия, но с повече екстри.

При същите условия бе подложен и задържания единствено ден-два по-късно братовчед на някогашния министър председател Никола Груевски и началник на тайните служби Сашо Миялков. И двамата, прочее, бяха арестувани по заповед на ръководената от Катица Янева Специализирана прокуратура с обвинявания, които, в случай че се докажеха в съда, щяха да им обезпечат дълги години затвор.

Не, Янева била настанена в естествена килия единствено с една жена в нея. Не трябвало да u се дава опция да се вижда с оня Боки 13, който пък бил настанен таман в „ Хагско “ помещение. Може да си го разреши индивидът, откакто в началото бе оповестено, че желал от Орце Камчев сумата от 8 милиона евро с цел да употребява връзките си с Янева и посредством нея да усъвършенства изискванията, при които Камчев е в ареста.

Пък и оня словенец, журналистът, който на уеб страницата на едно италианско вестниче пусна фрагменти от диалог сред Боки Тредичи, същият той и Боки 13 и към този момент отишлият под домакински арест Камчев в дома му, демонстрираха, че въпреки всичко пари се дават. Е, не осем милиона, а „ единствено “ милион и половина, с банкноти от 50 евро и вързани с розово ластиче.

При това диалогът сред рекетьори и рекетиран нямаше тип на изнудване, а по-скоро на другарска спогодба по какъв метод част от банкнотите ще стигнат до Янева, след което ограниченията против Камчев ще бъдат омекотени.

И в този момент Катица, незнайната до преди четири години прокурорка от районния съд от крайграничния град Гевгели, чийто лик дори бе отпечатан на фланелки, носени от младежите, събрала очакванията на македонците за връщане на изтръгнатата от режима на Груевски правдивост, не може даже да употребява ВИП килия. На всичко от горната страна, служителите на реда в четвъртък сутринта я откараха до Гевгели с кола да се елементарни с майка си в обредния дом, само че даже не u позволиха да участва на погребението u.

Онзи ден колежка от една софийска телевизия ми звънна да ме попита дали задържането на Янева не е единствено юридически проблем. Най-малко е юридически, отговорих. Специализираната прокуратура се роди след дълги политически и дипломатически диалози с дейното присъединяване на нормално анонимния, само че значим интернационален фактор.

Нейното основаване бе включено като главен детайл в по този начин наречения „ Договор от Пржино “, подписан преди четири години в резиденцията на представителя на Европейски Съюз в Скопие в едноименния квартал. Тя имаше за съществена, бих споделил даже, и единствена задача, да осветли всички данни за осъществени закононарушения от Никола Груевски като министър председател и неговото най-тясно обграждане, които се съдържаха във към този момент упоменатите записи на телефонни диалози.

Същите тези, които тогавашният водач на опозицията Зоран Заев има смелостта да извади на показ – и те се трансфораха в бомба, която срути властта на Груевски.

Обществото в Република Македония в тези години жадуваше за истина и правдивост. В Катица Янева и нейния екип от Специализирана прокуратура хората видях лъч вяра, че най-сетне нарушилите закона от върховете на властта ще получат полагащото им се наказване. Дори политиците въодушевено осигуриха назначението на Янева в Народното събрание, давайки u поддръжката със 111 гласа от всички 120 в Събранието.

Колко закони могат да се похвалят с това единодушие… Специализираната прокуратура действаше настрана и отвън главното обвиняване, ползваше се с доста повече привилегии и благоприятни условия за комфорт спрямо прокурорите от регионите прокуратури, да речем. Катица стана медийна звезда, нейната заместничка Фатиме Фетай внезапно бе провъзгласена за първа хубавица и за законодател в дрес-кода в обществото.

Да си член на този екип бе въпрос на привилегия и заричане за бърза кариера. Е, оня ден, сякаш фината и изискана Фатиме напсува и наплю обществено и „ изтънчено “ пред камерите своята досегашна шефка Янева, когато стана ясно, че с кариерата на Катица като прокурор е свършено.

Освен да вкара нарушителите от високите етажи на властта в пандиза, Спецпрокуратурата понесе и очакванията на много хора да се трансформира в локомотив, който да издърпа напред промяната в правосъдната система в Северна Македония.

Защото, първо, тази система към момента не може да се отърси от въздействието на Никола Груевски, макар че той u се изплъзна и се крие в Будапеща с цел да не лежи двугодишната си присъда.

Второ, тъй като във всички официални и неофициални рекомендации към управляващите в Скопие, идващи извън, преди всичко се слага условието да се реформира правораздаването по метод, който да трансформира Северна Македония в правова страна. И трето, тъй като тази рекомендация е изключително настояща в този момент, когато тече процедурата за ратификация на Протокола за участие на страната в НАТО.

И още повече, когато през октомври Съвета на Европа и Европейската комисия би трябвало да решат дали да дадат дата на Скопие за договаряния за участие. С аргумента, че Северна Македония още не е подготвена обещаната през юни дата се трансферира за октомври, без да има гаранции, че сегашната рецесия в страната няма да е мотив за ново отсрочване.

Катица Янева, провъзгласена в един миг за „ македонската Лаура Кьовеши “ е в следствения арест. И най-голямата паника, която този факт провокира е, дали тя ще се разприказва и кого, с изключение на себе си, ще повлече надолу. Доста народ се плаши таман от това, май.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР