В сряда (16 февруари) БНТ и НАТФИЗ организираха прожекция и

...
В сряда (16 февруари) БНТ и НАТФИЗ организираха прожекция и
Коментари Харесай

„Свободни на този или на онзи свят“ привлече вниманието на филмови експерти и студенти

В сряда (16 февруари) Българска национална телевизия и НАТФИЗ проведоха прожекция и полемика на последния филм на журналиста Йордан Димитров – „ Свободни на този или на оня свят “. В полемиката се включиха филмовият критик проф. Божидар Манов, проф. Пламен Митев, режисьорът Виктор Божинов и ученици на Филмовия факултет на Академията. Прожекцията и срещата сред постановъчния екип и студентите е следващото събитие, резултат на съдействието сред Българската национална телевизия и НАТФИЗ, отдадено на пълноценното обучение и реализацията на актуалните български създатели. Обществената телевизия ще излъчи кино лентата „ Свободни на този или на оня свят “ в събота (19 февруари), от 19:00 ч. по Българска национална телевизия 1.

„ Българска национална телевизия е най-големият продуцент на телевизионно кино в България, а Златният фонд съхранява в архивните си фрагменти от популярни филми и ефирен спектакъл с публичен принос. Наш приоритет като социална телевизия е развиването на филмопроизводството и опцията за изява на надарените български създатели. Радвам се, че този развой продължава с кино лентата „ Свободни на този или на оня свят “, в който срещаме поддръжката на управлението и студентите на НАТФИЗ. “, Маргарита Александрова, Програмен шеф на Българска национална телевизия.

„ Днешната прожекция е естествено продължение на взаимното партньорство сред Българска национална телевизия като институция, която се пробва да възпита положителните нрави и да разпространява българската просвета и НАТФИЗ, която образова младите гении на България. Партньорство, което продължава и във формата на „ ТВ Академия “, която дава опция на студентите и бъдещи създатели да получат спомагателна професионална процедура. Именно този филм, с присъединяване на наши студенти, е лицето на това партньорство. “, доцент доктор Елена Тренчева, декан на Факултет „ Екранни изкуства “

„ В тази конструкция на кино лентата, с персонажи и артисти, се усъвършенства връзката със фена. Филмите на обстоятелството, осъществени на огромните продуценти, непрекъснато работят с артисти, вършат обилни постановки. Всичко това се прави съвсем като игрално кино, само че нашият случай не е подобен и не би трябвало да е подобен. Подходът на екипа на Българска национална телевизия е верен и аз го утвърждавам. Това е потребна стъпка и има смисъл с тази конструкция да доближи до всеобщия фен, което е доста значимо. “, проф. Божидар Манов.

„ Като дълготраен академични учител знам, какъв брой е мъчно да предадеш историческа информация на младите. Този филм е една провокация като тълкуване на персоналната история на Раковски и на Левски, само че и провокация към нашето време. Филмът слага въпроси, които ни вълнуват и през днешния ден, а това е смисъла на историческото знание. За мен, по-важно от този филм е да извлечем поука, за какво не успяхме да реализираме фантазията на Левски за една свободна, мощна и целокупна република в нашата родина. “, проф. Пламен Митев

„ Възхищавам се на Йордан за смелостта да покаже Левски и Раковски в облик, тъй като аз не посмях във „ Възвишение “. Те са знаци на една фантазия, на един блян. Това, което прави Българска национална телевизия като поддържа тези значими тематики е извънредно скъпо. Историята има смисъл да се снима. “, Виктор Божинов.

Йордан Димитров е водещ и създател на предаването „ България от край до край “ по Българска национална телевизия. Той е създател на редица филми, проследяващи посредством исторически обстоятелства и представящи посредством възстановки исторически събития за популярните българи. Йордан Димитров е сценарист и режисьор на кино лентата „ Свободни на този или на оня свят “, продуцент Надя Обретенова, а оператор е Михаил Врабчев. В лентата вземат участие проф. Пламен Митев, проф. доктор Пламен Павлов, както и студенти от НАТФИЗ. Ролята на Васил Левски е поверена на Марио Василев, а другите два облика се извършват от сегашни ученици на Сценичния факултет на НАТФИЗ Теодор Каракачанов (Георги Раковски) и Николай Марков (легионерът). Заснети са достоверни движимости на Раковски, част от сбирката на Националния военноисторически музей в София, както и истинското тефтерче на възрожденеца, съхранявано в трезора на Българска народна банка.

„ Свободни на този или на оня свят “ е отдаден на първата среща сред Васил Левски и Георги С. Раковски в Белград през 1862 година. Повествованието във кино лентата се организира от историците проф. доктор Пламен Митев и проф. доктор Пламен Павлов. Заснети са достоверни движимости на Раковски, част от сбирката на Националния военноисторически музей в София, както и истинското тефтерче на възрожденеца, съхранявано в трезора на Българска народна банка. През 1862 година Първа българска легия, основана от Георги С. Раковски в Белград, привлякла доста будни млади наши сънародници, които в идващите години щели да изиграят решаваща роля за освобождението на България. Сред тях бил и Васил Левски. Той и всички, записали се в легията, минали през тежки тествания, свързани с военното им образование и борбата с турския гарнизон в Белград. Дяконът се отличил с изключителна смелост по време на сражението. Смелостта му, а евентуално и спортните му достижения по време на подготовката на легията довели до заслуженото име - Левски, носещо силата на купа. Предполага се, че е бил наименуван по този начин от самия Раковски. Филмът връща фена в тези дни и пресъздава среща сред Апостола и неговия подстрекател Раковски. Разговорът сред двамата е пресъздаден драматургично. Част от думите на Раковски са написани персонално от него в забележителните му публицистични текстове. Те са вплетени в разговора за достоверност, а и с цел да се усети същинският дух на великия български възрожденец.

Гледайте „ Свободни на този или на оня свят “ на 19 февруари, събота от 19:00 ч. по Българска национална телевизия 1.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР