В сряда, 06 ноември 2019 г., от 18.30 часа Арт

...
В сряда, 06 ноември 2019 г., от 18.30 часа Арт
Коментари Харесай

Арт Галерия Ларго представя Цветан Лазаров Фрагменти от Рая

В сряда, 06 ноември 2019 година, от 18.30 часа Арт Галерия “Ларго ” ще показа Цветан Лазаров с галерия – живопис, озаглавена „ Фрагменти от Рая “. Това е четвъртата независима изява на софийския художниквъв варненската изложба. Авторът е един от наградените с наградата " Художник на десетилетието 2008 - 2018 на Галерия Ларго “.В актуалната галерия публиката ще види единствено живопис на другояче добре познатия и с каменните и бронзовите си пластики създател.
Настоящата експозиция е като роман с продължение. Буквално преди седмица завърши изложбата на Цветан в София със заглавие „ Ребро Адамово “. Част от творбите от нея, дружно с нови, особено рисувани за Варна, оформят новата галерия, чието заглавие е въодушевено от доразвиване на тематиките, наранени в предходната му солова изява – първообраза и продължението, еднаквостта и разликата, единението и разделянето, фрагментирането и съединяването, безкрайното преливане на световете.
В Битието се споделя: „ И сътвори Господ Бог индивида от земна пръст и вдъхна в лицето му дихание за живот...И сътвори Господ Бог от реброто, взето от индивида, жена и я заведе при индивида...и ще се прилепи към жена си; и ще бъдат двамата една плът. “
Така стартира и цикълът картини, които Цветан развива към този момент в две изложения – произведения, отдадени на разсъжденията и търсенията на създателя по тематиката за разделянето и сливането. Според художника, с цел да стигнем до същината на нещата, ние постоянно разделяме, фрагментираме, разпадаме обекта на нашите търсения на съставните му елементи. Стигайки до същността, до началото на началата, до напълно дребните частици, от които е построен светът ни, създателят изпада в съзерцаване. Но тъй като с изключение на създател, той е и човек, човешкият блян към градивност и съзидателност надвива. И стартира противоположния развой – на събиране, нареждане на фрагментираното, на обединение на частите в едно цяло, на преливане на една форма в друга. Защото съгласно Цветан, с цел да стане едно нещо същинско, то първо би трябвало да се раздели, фрагментира и след това да се събере още веднъж. Според него действителният свят пулсира, трепти, непрестанно разделя нещата на техните половинки, с цел да може след това още веднъж да ги съедини, да намерят те своята нова целокупност и съвършенство.
Така Бог сътвори човек, а след това от него отдели фрагмент-парче-частичка-ребро Адамово. И от това цяло и този откъс направи Бог мъжа и дамата, с цел да бъдат две допълващи се половини, две преливащи една в друга елементи на една и съща плът, на едно цяло. И това цяло е един човек, който е безконечен, жизнен, приключен.
В изложбата „ Фрагменти от Рая “ на Цветан Лазаров ще се насладим на философските екзистенциални търсения на създателя в поредност от произведения, изпълнени с неземни,безплътни женски облици, с витални, експресивни натюрморти и с насечени, структурирани пейзажи. Очакваме ви на откриването на 06 ноември 2019 от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго, Варна, ул. Хан Крум 8. Повече за изложбата вижте в уеб страницата на галерията на www.largogallery.com.
Цветан Лазаров е роден на 10 февруари 1962 година в Берковица. Завършва Националната художествена гимназия „ Илия Петров ” в класа на художника Радослав Лилов през 1981 година като специализира живопис и статуя. Продължава образованието си в Националната Художествена Академия в София в интервала 1984 – 1989 година със компетентност Живопис в класа на проф. Добри Добрев. От 1989 година до през днешния ден работи като художник на свободна процедура в региона на живописта, скулптурата, акварела и рисунката. Има над 30 независими изложения у нас и в чужбина – в София, Пловдив, Варна, Бургас, в Хускварна, Швеция; Антверпен, Белгия; Орхус, Дания; Париж, Франция; Ротердам, Холандия и други През 1997 година след няколко извънредно сполучливи изложения получава непрекъсната експозиция в влиятелната изложба Смедбин в Хускварна, Швеция. През 2010 година печели втора премия за статуя на симпозиума “Ателие на Дунава ” в Пьохларн, Австрия. Негови произведения се намират в НХГ, в частни и общински сбирки у нас и в чужбина. Носител е на наградата „ Художник на десетилетието 2008-2018 ” на Арт Галерия Ларго. Живее и работи в София.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР