В срок по-малък от една година преди провеждането на избори

...
В срок по-малък от една година преди провеждането на избори
Коментари Харесай

Общественият съвет към ЦИК призова да не се обезсмисля преференциалният вот

В период по-малък от една година преди провеждането на избори и съществени постановки в изборните правила не би следвало да бъдат променяни, се споделя в становище на Обществения съвет към ЦИК във връзка ремонта на Изборния кодекс.

Според мнението новите оферти могат да влошат качеството на изборния развой и да намалят доверието в него.

Членовете на Обществения съвет насърчават разширението на машинното гласоподаване , като показват, че е нереалистично да се чака то да бъде въведено на 100% още през тази година. Те обаче сигнализират, че вписването в Изборния кодекс на съответно юридическо лице, отговорно за машинното гласоподаване, опонира както на пазарните правила, по този начин и на правилата на равнопоставеност, самостоятелност и безпристрастност.

Особено остра е позицията в частта на мощното ограничение на преференциалния избор:

" Анализът на изборните данни ясно демонстрира, че използването на преференциално гласоподаване има забележителен растеж с всеки минал тип избори и в прочут смисъл би могло да има положителен резултат в битката с гражданската незаинтересованост. Смятаме, че е значимо използването на преференция да не бъде обезвредена посредством направените оферти за промени в ИК. Смятаме, че би трябвало да бъдат проучени положителни практики и ЦИК да бъде зает с дейна осведомителна акция. Проблемите, които бяха регистрирани в предходните изборни цикли (като явлението 15/15), най-много се дължат на слабата осведоменост на жителите и на неналичието на акция или отчетливо отрицателна такава от страна на някои от политическите партии. Очакваме законодателят да избере най-хубавата от вероятните промени в наличието на бюлетината, която би лимитирала този феномен, изтъкван като главен мотив против преференциалното гласоподаване. "

Авторите на мнението се стопират и на въвеждането на видеонаблюдение във всички секции . Те декларират, че това би оскъпило доста изборите със противоречив краен резултат и технически, психически и правни провокации, в това число по алтернативата за онлайн лъчение, обществено налично в действително време, или за видеозапис единствено за задачите на следващи инспекции:

" Очакваният дисциплиниращ резултат върху секционните комисии може да се реализира единствено в случай че камерите се включват с отварянето на секцията, което при обществен достъп би улеснило евентуални уредници на следен избор. При наблюдението на броенето е мъчно да се чака, че наблюдаващите – жители или оторизирани проверяващи - ще са в положение да разграничат наличието на бюлетините и дали резултатите са правилно отразени в протокола. Не по-маловажни са и въпросите свързани с обезпечаването на по едно и също време лъчение онлайн на 12 хиляди линка от другите секции; обезпечаване на качествена картина; запазването на този видео списък, обезпечаването на достъп; метод на гарантиране на персоналните права на всеки гласуващ и нормативното споразумяване на потреблението на сходни записи като доказателствен материал за осъществени нарушавания пред институциите. Следва приемането на сходно предложение за видеонаблюдение в секциите, да е придружено с изключително сериозен и съответен спор. "

Общественият съвет към ЦИК предлага по-активни дейности в посока на отдалеченото електронно гласоподаване:

" Смятаме, че поетапно тестване и внедряване на ДЕГ, започвайки от българите зад граница, би имало положителен резултат върху изборната интензивност и би било ефикасно в дълготраен проект спрямо физическото образуване на секции в чужбина. С оглед подозренията, които гравитират в общественото пространство, по отношение на сигурността и рисковете при реализацията на такова решение, е значимо държавната администрация да продължи да развива потенциал за развиването на новите технологии и задграничния опит от използването им. Същевременно е извънредно значимо отлагането на въвеждането на ДЕГ да не е за неопределен срок, а със декларирана от законодателя и държавното управление ясна и написана рамка и пътна карта. "

Що се отнася до отпадане на възбраната за разгласяване на предварителни планирани резултати в деня на вота и в деня на размисъл, Общественият съвет посочва, че намира за " голословно " да се трансформират станали обичайни за българската изборна процедура и съществували дълги години правила без сериозна оценка на влияние необятна обществена полемика и съвещания с всички заинтригувани страни.  
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР