В срок от три месеца министърът на здравеопазването да представи

...
В срок от три месеца министърът на здравеопазването да представи
Коментари Харесай

НС задължи здравния министър да предприеме мерки срещу недостига на лекари

В период от три месеца министърът на опазването на здравето да показа пред Народното събрание съответни ограничения с съответни периоди за превъзмогване на дефицита на лекари в избрани специалности и на медицински сестри и за задържане на младите лекари и медицински сестри в България. Това реши Народното събрание единомислещо със 148 гласа " за " след обсъждане по запитване от Джевдет Чакъров (ДПС) към министъра на опазването на здравето Асена Сербезова, предава Българска телеграфна агенция.

От Движение за права и свободи предлагаха още в шестмесечен период здравният министър да показа финансови планове за средствата, нужни за реализацията на плануваните ограничения, и проект кои от тях в държавния бюджет за коя година ще бъдат включени, както и в период от една година министърът на опазването на здравето да показа пред Народно събрание първите резултати от реализацията на ограниченията. Тези две оферти обаче бяха отхвърлени от болшинството в Народното събрание. " Възраждане " не участваха в нито едно от гласуванията.

В началото на разискванията Джевдет Чакъров уточни, че обстановката е сериозно тежка и е належащо бързо да се набележат ограничения и да се извършват. Той означи, че по данни на Българския лекарски съюз над 60 % от лекарите са над 50 години, а всяка трета здравна сестра е пенсионерка.

Има свръхспециализация на избрани специалности и изострен дефицит на други, а съгласно изследване на Медицинския университет в София 60 % от медиците, които приключват, са подготвени да изоставен страната, 30 % от тях незабавно след дипломиране.

В хода на полемиката беше обърнато внимание на нуждата да се отделят повече финансови запаси и на специализацията на младите лекари.

Ивайло Христов ( " ИТН " ) разяснява, че в основата на казуса не е специализацията, а се касае за липса на пари и кариерно развиване. Той даде образец с окръжната болница във Варна, където заплатата на доктор е 820 лв., а на сестра - 750 лв.. Той разяснява, че Министерството на здравеопазването не може да се намеси в ръководството на лечебно заведение.

" Имаме едни дерибеи, които си ръководят лечебните заведения, както си желаят ", разяснява Христов. Затова депутатът от Има Такъв Народ сподели, че незабавно ще внесат промени в закона за обществените предприятия, които да дадат опция за повече надзор на принципала по какъв начин се ръководят лечебните заведения. Той уточни като друго предложение - ограничаване от два мандата с шест месеца промеждутъчен интервал за шефовете на лечебни заведения.

Председателят на здравната комисия в Народното събрание доцент Антон Тонев уточни, че финансовият въпрос е значим, само че отварянето на системата е още по-важно - младите лекари да могат да работят още от първите дни на специализацията. Той сподели, че възнамеряват да отворят Закона за лечебните заведения и Закона за обществените предприятия и да усъвършенстват някои наредби. Работата ще бъде при всички случаи надпартийна, тъй като на карта е заложено здравето на родината ни, съобщи той.

Николай Дренчев ( " Възраждане " ) разяснява, че финансирането на системата е порочно. Пациентът не е в центъра на вниманието, а най-важно остава по какъв начин да бъде усвоена съответната клинична пътека, уточни той.

Министърът на опазването на здравето Асена Сербезова означи, че фактически в центъра на системата би трябвало да е пациентът.

" Човешките запаси са главният деен детайл на всяка една система, сподели тя. Държавата може да сътвори условия, само че не може да сътвори всички нужни условия. Също по този начин е значима ролята на ръководителя на лечебното заведение за обезпечаването на заслужено възнаграждение ", разяснява министърът.

Сербезова сподели, че би й се желало да бъде направена една по-голяма междуведомствена група и благодари за градивния звук да намерят всички дружно едно трайно решение.

За лекарите от Украйна

" Докато не са положили нужните държавни изпити, към този момент няма опция лекарите от Украйна да практикуват у нас ", сподели в отговор на депутатски въпрос от " Демократична България " на парламентарния надзор министърът на опазването на здравето Асена Сербезова.

Тя означи, че този проблем е бил дискутиран на съвета на министрите на опазването на здравето от Европейски Съюз наскоро и евентуално ще се намерения за смяна на евродирективата, с цел да се допусне опцията тези хора краткотрайно да работят под наблюдаване, до момента в който придобият право да упражняват независимо специалността си.

Министърът обясни, че с цел да придобият такова право у нас, лекарите или медицинските сестри от Украйна би трябвало да положат изпит по български език и по професионалната терминология на български. Необходимо е също да устоят държавни изпити, избрани в единните държавни условия за придобиване на здравна специалност у нас, с цел да бъдат спазени условията на Закона за здравето.

Сербезова уточни, че изпитът по български език и за професионална терминология се провежда от Центъра за оценяване в предучилищното и учебното обучение към МОН, само че няма нормативни условия къде искащите да се образоват по български.

За белодробните трансплантации

Министър Сербезова ще упорства за възобновяване на прекъснатото от пандемията образование на български медици за белодробни трансплантации във Виена.

" Отново ще напомним на австрийското здравно министерство, да се възобновят образованията във Виена на българските медицинските експерти за белодробни трансплантации ", увери министърът в отговор на въпрос на народния представител доктор Александър Симидчиев от " Демократична България ".

Д-р Симидчиев уточни, че заради започване на коронавирус пандемията образованието на българските експерти е било прекратено през март 2020 година

Здравният министър сподели, че след спирането на образованието на български експерти са били изпратени две писма до австрийското министерство на опазването на здравето, което е способният орган за продължаването на тази стратегия за образование.

" Във връзка с пандемичната конюнктура образованието по белодробна трансплантация в катедрата по гръдна хирургия в Медицинския университет във Виена е било прекратено от австрийска страна, не от наша страна, на 12 март 2020 година В следствие е извършена публична служебна преписка с австрийското министерство на опазването на здравето - писма от месец април 2021 година и от януари 2022 година

Към сегашния миг към момента не е постъпил отговор от австрийското министерство на опазването на здравето ", означи министър Сербезова. Тя добави, че още веднъж ще приготвят преписка по отношение на подновяването на тази стратегия.

" В Австрия имат и нов министър на опазването на здравето, тъй че е допустимо това също да е оказало въздействие върху неналичието на отговор ", разясни тя и заяви, че преди да бъде прекратена програмата своето образование са почнали двама лекари експерти по пневмология и фтизиатрия, доктор експерт по физикална и рехабилитационна медицина, ерготерапевт и здравна сестра.

Тя посочи, че е било осъществено образованието на медицински рехабилитатор, а за 2020-а е било планувано образование за още 10 български експерти, което не се е осъществило.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР