В срещата са участвали директорът на Агенцията за разузнаване Еролд

...
В срещата са участвали директорът на Агенцията за разузнаване Еролд
Коментари Харесай

Пендаровски иска забрана за влизане в РСМ на български политици

В срещата са взели участие шефът на Агенцията за разузнаване Еролд Муслиу, шефът на Агенцията за национална сигурност Жарко Милошевски и началникът на генералния щаб на армията генерал-лейтенант Васко Гюрчиновски. 

 

По думите на Пендаровски анализите на виновните институции сочат, че в България има структури, които са задействани изключително след приемането на преговорната рамка през юли и " са мобилизирани и логистично, и финансово, с цел да поддържат идването на огромна група хора от България на 4 февруари (когато се означават 151 години от рождението на Гоце Делчев) в Скопие ". 

 

" Според всички оценки, това ще бъде събитие с висок риск за сигурността и институциите няма да бъдат единствено неми очевидци на протичащото се ", съобщи Пендаровски, представен от Българска телеграфна агенция. 

 

Според него има два метода за реакция на такива " проведени антидържавни акции, провеждани от политически партии и персони " - първият е с културна дипломатична изразителност, която е била употребена и до момента, и ще бъде употребена и нататък, а другата реакция е посредством ограничения, " които всяка сериозна и проведена страна подхваща в такива обстановки ”. 

 

Пендаровски сподели, че ще бъдат подхванати всички нужни ограничения за сигурност от границата до саркофага на Гоце Делчев в църквата " Св. Димитър " в Скопие.

" Според наличните разбори и информация на способените органи, става въпрос за проведена активност от структури в прилежаща България, която се е активизирала изключително след приемането на Европейската преговорна рамка през юли предходната година.

 

Същите тези структури към този момент са мобилизирани логистично и финансово, с цел да подкрепят проведеното идване на няколко души в Скопие на 4 февруари, когато означаваме рождения ден на Гоце Делчев. Според всички оценки това ще бъде събитие с висок риск за сигурността и способените органи не би трябвало да бъдат единствено безмълвни наблюдаващи на това, което ще се случи ", бяха думите на президента на югозападната ни съседка.

 

Съветът за сигурност към президента не е орган, който взима решения, по тази причина Пендаровски е предложил на държавното управление на Северна Македония, според закона за чужденците, " да бъде неразрешено влизане в страната на един евродепутат от България и на няколко други лица от България, поради предходни и продължаващи техни дейности срещу " Северна Македония. Законовите условия за налагане на такава мярка са " опасност за публичния ред, опасност за националната сигурност или опасност за интернационалните връзки на Република Северна Македония ".

 

Президентът на Северна Македония не уточни имената на българските жители, които е предложил да не бъдат допускани в страната, само че посочи, че част от " структурите от България, които са задействани " са свързани с съветската разследваща работа. 

По време на визитата си в София преди ден, министърът на вътрешните работи на Северна Македония Буяр Османи сподели, че ще би трябвало съществено да бъде прегледано всяко идване на български политици в Република Северна Македония " за засегнатост и отказване на македонския народ и това в бъдеще ще бъде последното идване в Република Северна Македония ".

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР