В средата на юни ще сме приключили с медицинската част

...
В средата на юни ще сме приключили с медицинската част
Коментари Харесай

Математикът на щаба проф. Витанов: Спечелихме време до следващия есенно-зимен сезон

В средата на юни ще сме завършили с здравната част на рецесията с Covid-19 за тази сесия. Оттук нататък сме купили известно време от няколко месеца за намирането на ваксина или лекарство. Ако това не стане до идващия есенно-зимен сезон, ще би трябвало да се върнем към ограничаващите ограничения и физическото разграничаване. Тази прогноза направи математикът на Националния действен щаб проф. Николай Витанов, който изнесе лекция за математическото моделиране на Covid-19 и по какъв начин то оказва помощ да се наблюдава развиването на епидемията при откриването на Софийския фестивал на науката.

Той изясни образно, че ограниченията за физическо разграничаване въздействат извънредно дейно за хода на епидемията, тъй като колкото по-малко хора среща един човек, толкоз повече се забавя разпространяването ѝ. “Когато намалите броя на хората, които даден инфектиран среща, вие забавяте епидемията “, уточни той и сподели по какъв начин за един и същи интервал от 60 дни можете да се стигне до 105 млн. инфектирани или до 400 000 инфектирани.

Ранните ограничения у нас разрешиха да се борим с гущерче вместо с Годзила

По думите му ранното използване у нас на ограничаващи ограничения, е било основно за това да не се допусне огромен брой инфектирани. “Важно е по какъв начин ще тръгне една зараза, тъй като в случай че хванете гущерчето до момента в който е малко, доста по-лесно е да се борите с него. Оставите ли го да стане Годзила, мъчно ще се борите с него “, разяснява той.

Той избягваше да приказва с съответни данни за разпространяването на епидемията в България, само че съобщи, че прогнозите, които прави за оперативния щаб, са извънредно точни, щом още употребяват услугите му.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР