В средата на юли топлофикациите на природен газ трябва да

...
В средата на юли топлофикациите на природен газ трябва да
Коментари Харесай

На 15 юли става ясно колко ще ни върнат топлофикациите заради поевтиняването на газа

В средата на юли топлофикациите на природен газ би трябвало да разгласят сумите, които ще възстановят на клиентите поради поевтиняването на синьото гориво с 40 %. Това ще стане със задна дата от август предходната година да края на март 2020. Ще стане посредством изравнителните сметки за миналия отоплителен сезон, заяви за Българска национална телевизия ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

Ще има връщане на пари, само че не под формата на средства, а посредством прихващане във фактурите, изясни Иван Иванов.

Става въпрос за 65 млн. надвзети от топлофикациите в страната поради разликата в цената на природния газ, която поевтиня със задна дата от август предходната година, само че през последните 8 месеца отоплителен сезон тя беше фактурирана по високите си ставки.

Само " Топлофикация- София " е надвзела 48 млн. лв..

В идващите три дни всички топлофикационни сдружения би трябвало да подадат своите доклади в КЕВР за това каква топлинна сила и какво количество са произвели. На тази база в 7-седмичен период от регулатора ще изчислят тъкмо какви средства ще ни бъдат върнати.

За всички клиенти на планиран доклад, които са 94% от всички клиенти на топлофикациите, това ще стане посредством изравнителните фактури, които ще са подготвени в средата на юли. Има и нов период за обжалване, който е в края на август.

При представянето на изравнителната сметка, където на обособен ред ще бъде указано с каква сума се понижава изравнителната сметка заради надвзетите пари за природен газ за миналите 8 месеца.

Предвидено е по какъв начин ще се действа и при свърхнадписани фактури. Когато сумата, която би трябвало да се възвърне е по-голяма от тази, която по начало е в изравнителаната сметка, в идната месечна планирана сметка топлофикациите би трябвало да се изчистят своето възнаграждение към крайните консуматори, изясни Иванов.

Заради епидемията отчитането тази година ще бъде по нови правила.

„ Ще желаеме единодушието на всеки един клиент, с цел да влезем в парцела му. Ще съблюдават отдалеченост от всички присъстващи, най-малко метър и половина. Нямат право да допират предмети и движимости в парцела. т.е. клиентът би трябвало да е обезпечил свободен достъп до уредите, с цел да можем да ги отчетем. Ако клиент откаже достъп до парцела, или отчетникът откри образно, че клиент има заболяване, което го тормози него самия, то той ще помоли клиента да си даде показанията, да ги продиктува. Т.е. да регистрира уредите самичък и да ги продиктува, ние да ги запишем, без да влизаме в парцела “, сподели Милена Стоянова, шеф на " Техем ".

Заради съкратените периоди от столичната топлофикация приканиха клиентите да спомагат при засичането на топломерите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР