В средата на септември гроздоберът стартира в цялата страна. Картината

...
В средата на септември гроздоберът стартира в цялата страна. Картината
Коментари Харесай

В Мелник удариха джакпота: Туристи си плащат, за да помагат на лозарите

В средата на септември гроздоберът започва в цялата страна. Картината е шарена - съгласно някои лозари реколтата е доста добра и като количество, и като качество. Други обаче се оплакват, че лозята към момента не са се възстановили от миналогодишните заболявания и ще приберат грозде що се касае за домашна приложимост. В началото на октомври ще има ясна картина за годишна продукция 2015 година, настояват от Националната лозаро-винарска камара, оповестява „ Стандарт ”. Добра годишна продукция от грозде ще приберат тази година лозарите ни. 2015 година се обрисува като най-ударната за последните 30 година, твърди инж. Красимир Коев, изпълнителен шеф на Агенцията по лозата и виното. Според него се чака в шарпаните да влязат най-малко 250 хиляди тона. За съпоставяне през 2014 година винарските предприятия са преработили едвам 109 хиляди тона.

Тази година гроздето в нашия район е с чудесно качество, съобщи за "Стандарт " Валентин Реджев, представител на компания "Дюпон " за Сливен, Ямбол и Бургас.

"Захарността доближава до 23-24 градуса, което е доста добре. Нашите лозя, които са добре гледани, дават по 1000 кг от декар. Цената потегля от 60 ст. и доближава до 1 лев за кг грозде. Първо се берат мускатовите бели сортове, по-късно - алените. Някои производители избързват да си продадат реколтата, макар че захарността на гроздето им е към момента 20-21 градуса, само че ги притегля цената от близо лев ", сподели Реджев.

"За разлика от предходната тази година реколтата е добра и като качество, и като количество. Големият проблем обаче е в неналичието на хора по селата. Просто няма кой да прибере продукцията ", съобщи пред "Стандарт " Едуард Куриян, началник на винарска маза "Росиди ".

"В селата са останали единствено възрастни хора, ромите са на всички места, само че качеството им на работа е доста неприятно. Купихме електрически ножици за лозята. Те обаче не могат да работят с тях и вършат повече пакости, в сравнение с да правят работа. Голям проблем са ни еднодневните контракти. Наемаме хора да попълнят на необразованите служащи контрактите. Трябва да стартираме работа в 7 часа сутринта, а 2-3 часа преди този момент отиват за попълване на договорите ", сподели Куриян.

"Много хора отпътуваха на гроздобер във Франция. Знае се, че там заплащането е някъде към 50 евро дневно. Но при нашите условия с тези изкупни цени няма по какъв начин да се заплаща толкоз ", разяснява Росица Симеонова, ръководител на локалната Лозаро-винарската камара, пред "Фермер ". Лозарите в Бургаско обаче са недоволни от добивите и качеството на гроздето. Реколтата е слаба, въпреки и много по-добра от миналогодишната, която бе унищожена от дъждовете и наводненията. "В съпоставяне с предходната година имаме 50% повече грозде, само че за сметка на това качеството не е толкоз положително ", разясняват лозарите в Поморийско.

Средно сред 800 и 1000 кг на декар са добивите в района. В момента тече акцията по изкупуването на бялото грозде. Качествените сортове като "Мускат " и "Шардоне " се търгуват по 70-80 стотинки на кг. По-масовите като "Димят ", "Мискет " и "Юни проект " са сред 40 и 50 стотинки. За алените сортове се чакат сред 50 и 60 стотинки, почти колкото се търгуваше и предходната година. "Годината е напълно естествена, нито мощна, нито слаба. Изкупните цени също се резервират без смяна, по тази причина цените на виното и ракията също ще останат същите. Няма причина да се покачат, нито да се понижат ", разяснява изпълнителният шеф на "Черноморско злато " - Поморие Йордан Панайотов.

Шарена е картината в Хасковско. Според един от биопроизводителите на вино в района - Йонко Тодоров, поради сухата година мерлото е положително.

Той чака от масивите си край Стамболово, в които има червен и черен памид, каберне и мерло, добиви от приблизително 600-800 кг от декар. Дори предвижда остатък на пазара над потребностите на преработката, което незабавно допуска и по-ниски изкупни цени. Мнението на притежателя на "Блок Стенд " обаче е, че цената на мерлото не би трябвало да е приблизително към 80 стотинки. През последните година-две има подем на лозарството и винопроизводството у нас. Увеличават се и площите на нови лозови масиви. Тодоров счита още, че се усеща и повишение като цяло на културата за консумация на вино при българина. Това дефинира и търсенето на по-висококачествени виновност, които дават отговор не просто на определението "напитка ", а на "еликсир ".

На радикално друго мнение обаче са стопаните на лозови масиви на 40 км от Стамболово - в с. Сусам, община Минерални бани. Райна Русева, която има лозя от години, е безапелационна, че макар по-добрата 2015 година, реколтата не е на равнище. Масивите към момента не са се възстановили след миналогодишната мана. В Сусам са на старта на беритбата, само че първите добиви не демонстрират обнадеждаващи резултати. Русева предвижда най-вече по 60 кг на декар. В някои елементи даже предвиждат едвам към 20 кг от декар, като количествата още стигне единствено за домашна приложимост.

В началото на октомври ще има ясна картина за годишна продукция 2015, съобщи Радослав Радев, ръководител на Национална лозаро-винарска камара. Той счита, че няма да има проблеми с реализацията на гроздето и то ще бъде изкупено. Очакванията му също са за 250 млн. кг грозде и 185 500 хиляди л вино от него. "Разбира се, постоянно има напрежение във връзка с това, че реколтата няма да бъде изкупена.

Но гроздопроизводители по-скоро се тормозят, че гроздето им няма да бъде изкупено на предстоящата от тях цена. В последна сметка обаче това е пазар на свободно договаряне и верният метод е всеки производител много по-рано от прибирането на реколтата си да е договорил нейната реализация ", споделя Радев. Той показва, че огромна част от гроздето се изкупува от частни лица за произвеждане на вино в домашни условия и доста производители разчитат на подобен вид търсене, тъй като съумяват да осъществят продукцията си на по-добри цени.

Що се отнася до задграничния интерес към българското грозде, съгласно Радев той не е голям. "Има интерес от страна на други страни към нашето грозде, само че не подобен, че да повлияе на провеждането на акцията. Изкупуваните от чужденците количества не са огромни. Засега има декларирани планове, само че какво ще се случи на процедура, не е ясно ", разяснява той и напомня, че преди 2 година реколтата беше повлияна от задграничния интерес, което обаче не чака да се случи с тазгодишната. "Иначе от нашето грозде купуват италианци и румънци, само че не бих споделил, че ползата им е огромен ", показва Радев.

Той също е на мнение, че годишна продукция 2015 ще е доста добра, тъй като и климатичните условия тази година бяха положителни. "Имаше превалявания и високи температури тъкмо когато трябваше да се случат. Пролетта беше малко хладна, което забави със седмица дейния гроздобер. Но ще имаме една много добра годишна продукция, от която България има потребност, след неподходящата 2014 година ", разяснява Радев.

Лозарите в Мелнишкия край се радват на помощта на чужденци при гроздобера в района. Сред атракциите за туристите е да вземат участие в акцията по прибирането на гроздето. При това те не желаят надници, а сами си заплащат за удоволствието да усетят тръпката от гроздобера. "Чужденците не просто желаят, а упорстват да берат наедно с нас. Това ни улеснява, тъй като плащаме по-малко за надници на останалите служащи, които наемаме да ни оказват помощ ", описват притежатели на лозя.

"Някои туристи даже идват преднамерено през септември да отдъхват в нашето градче, с цел да се включат в гроздобера ", допълват те. Чужденците демонстрират огромен интерес освен към прибирането на реколтата, само че и към подготовката й за изработката на чудодейното мелнишко вино. "Освен да пийват аления балсам в Мелник, гостите ни научават и по какъв начин се основава напитката на боговете. Лозарите не връщат нито един мераклия, който желае да им помогне в гроздобера ", твърди кметът на най-малкия град Христо Ташев.

"Пази се, грозде, чужденец те мачка ", споделят стопаните на гостите, които тъпчат плода в специфичните съдове. Туристите се включват с доста предпочитание в тази процедура. На множеството мераклии по никакъв начин не им е елементарно да се оправят бързо с мачкането на гроздето, тъй като им е за първи път. "Туроператорите към този момент включват тази атракция в пакета услуги, който оферират на своите клиенти. По този метод вършим най-хубавата реклама на района и на фамозното мелнишко вино ", споделят поданици на Мелник.

Стопани в най-лозарския регион на Пиринския край - Катунци, се заричат да не продадат и една чепка грозде под 60 ст. за кг. "Винпромите към този момент си имат лични насаждения и не дават добра цена. Принудени сме да продаваме на дребно на хората, които пък нямат задоволително пари да заплащат скъпо. Но ще е закононарушение да продаваме на ниска цена ", настояват лозари от Катунци.

Те пръскали няколко пъти лозята си, с цел да спасят плода от заболявания, създали непредвидени разходи за препарати. Затова сметката им ще излезе на минус, в случай че дадат гроздето си под 60 ст. Тук най-разпространеният вид е необятна мелнишка лоза, който преди 2 години удари дъното и се продаваше за 35-40 ст. за кг. Миналата година пък поради дъждовете и заболяванията, загубите бяха над 50%, а тук-там - 80-90%.

За сортовете мерло и каберне, лозарите се надяват на цена от най-малко 80 ст. за кг. Представители на винпромите към този момент обикалят региона на Сандански и Петрич и опипват почвата. "Чува се за някакви смешни цени, при които няма по какъв начин да подарим продукцията си. Не може да си дадем необятната мелнишка за 40-45 стотинки за кг, а мерлото и кабернето за 55-60 стотинки за кг. Затова ли цяла година се трепем по лозето и плащаме за поливки, наторяване, оране ", гневят се лозари.

Те се надяват да наберат най-малко по 700-800 кг от декар, стига природата да е с тях, да няма градушки. Реколтата към този момент е доста качествена, защото температурите бяха доста високи през лятото и плодът е натрупал висока захарност.

Част от лозарите в Хасковския район изгубиха на 99% от реколтата си преди към две седмици, откакто я удари градушка. Вместо да се порадват на кехлибарените и кървавочервени зърна в масивите си, хората, които имат декари край село Елена, завариха единствено листа и пръчки по лозите. Късметлиите, заобиколени от ледените парчета, обаче плануват богат берекет.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР