В средата на октомври Европейският съюз (ЕС) блокира започването на

...
В средата на октомври Европейският съюз (ЕС) блокира започването на
Коментари Харесай

Това иска Ердоган: османски Балкани

В средата на октомври Европейският съюз (ЕС) блокира започването на договаряния за участие с Албания и Северна Македония. Според анализатори, ветото на френския президент Еманюел Макрон ще сътвори вакуум в Тирана и Скопие, който страни като Русия, Китай и Турция ще се опитат да запълнят. Борбата за въздействие в страните от Западните Балкани не е от през вчерашния ден, само че в последно време се вижда една нова динамичност, която решението на Европейски Съюз може единствено да укрепи.

В края на октомври Сърбия подписа Споразумение за свободна търговия с водения от Русия Евразийски стопански съюз. През 2018 година пък стана ясно, че заемът в размер на 1,3 милиарда, който Черна гора взе от Китай за създаване на автомагистрала в страната, може да докара страната до финансов колапс, а публично-частното партньорство с китайска компания, което Подгорица обмисля за завършването ѝ, би означавало нови отговорности. Предстои да забележим какви ходове ще подхващат Скопие и Тирана в този момент. Една страна към този момент влага съществено освен в икономическото, само че и в културното си въздействие в двете страни.

" Паркът на демокрацията "

Паркът се намира в Тирана и беше приключен на 15 юли 2019 година. На този ден стотици поданици на албанската столица отидоха на тържественото разкриване, развявайки албански и турски знамена. На възпоменателна плоча от черен гранит са изписани имената на 251 души, изгубили живота си по време на опита за прелом в Турция на 15 юли 2016 година. До нея се стига по алея от 251 дънери на дървета, докарани особено от Турция.

" Паркът на демокрацията " е финансиран от Турската организация за съдействие и съгласуваност (TİKA). Тя е основана през 1992 година. Целта на организацията е да обезпечава поддръжка за разрастващите се страни. Първоначалният фокус е върху страните с тюркско население в Централна Азия. В интервала 2002-2012 година обаче координационните офиси на организацията нарастват от 12 на 33, а активността се уголемява в Близкия изток, Африка и на Балканите. Нови офиси са отворени в Тирана, Скопие, Прищина, Подгорица, Сараево и Белград.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР