В средата на ноември първият български хеликоптер за спешна помощ

...
В средата на ноември първият български хеликоптер за спешна помощ
Коментари Харесай

Първият медицински хеликоптер започва тестови полети през ноември

В средата на ноември първият български хеликоптер за незабавна помощ по въздуха излиза за полетни проби. Това съобщи зам.-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов по време на посещаване в базата на Leonardo S.p.A в италианския град Верджате, където сега се построява първият от общо шест хеликоптера за незабавна здравна помощ.

Министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков, който води делегацията, акцентира, че към този момент са подадени документите за лицензиране на „ България Хели Мед Сървиз ” ЕООД като авиационен оператор и до идването на първия хеликоптер у нас, сдружението ще разполага с лиценз.

По думите му преимуществото на това, че в България незабавната здравна помощ по въздух се построява в този момент е, че ще бъдат закупени хеликоптери от най-ново потомство и страната ни ще има достъп до най-голям клас авионика.

По време на диалозите беше разисквана и опцията за доставка на два спомагателни хеликоптера, която е заложена в контракта. Заместник-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов изясни, че според клаузите в контракта до края на другата година страната ни може да поръча още два хеликоптера без смяна в цената.

Българската делегация посети полетния симулатор и центъра за образование на Leonardo S.p.A, където сега се образоват двама от българските водачи и двама инженери за HEMS. От компанията подчертаха, че екипът демонстрира извънредно високо равнище на подготовка и професионализъм. 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР