В средата на месеца (15 февруари) се очаква Смолянският районен

...
В средата на месеца (15 февруари) се очаква Смолянският районен
Коментари Харесай

В средата на месеца ще се реши съдбата на отнетото бебе на Симона

В средата на месеца (15 февруари) се чака Смолянският областен съд да излезе с решение по проблема с отнетото от майката бебе. Това е казусът, който доби известност със заглавие: „ Социалните лишиха бебе на родопчанка, тъй като нямала кола “.
Вчера бе даден ход на делото, заведено от майката 26-годишната Симона Алексова от смолянското село Речани. Тя влезе в правосъдната палата, съпроводена от майка си и своите покровители Петър Низамов – Перата и адв. Петър Николов.

Заседанието продължи близо два часа при закрити врата. Изслушваха се очевидци, в това число и приемните родители, на които новороденото е обещано за развъждане.
„ Тъй като нямаше други доказателствени претенции, делото ще бъде оповестено на 15 февруари. Изслушана е майката, обществен служащ, разпитахме очевидци. В момента за детето се поставят доста положителни грижи. То е настанено в приемно семейство по административен ред. Майката реализира срещи, с цел да не се прекъсва прочувственият контакт с детето. Срещите се организират в дирекция " Социално подкрепяне в Смолян ", разгласи пред публицисти арбитър Райна Русева.

По думите й майката е безапелационна, че желае детето да се върне при нея.
„ Събраха се доказателства, че има възстановяване в битовите условия при нея, само че не това е водещото, несъмнено. Работи се и със самата майка за възстановяване на уменията й по стратегия, препоръчана от дирекция „ Социално подкрепяне “. Социалният служащ изрази мнение, че майката се оправя към този момент по-добре прочувствено и усъвършенства уменията си “, уточни още тя.
„ Надяваме се решението да бъде в наша изгода, тъй като доказахме нашата справедливост. Доказахме, че Симона е един естествен елементарен човек и фамилията желае да се грижи за детето, има всички условия за неговото развъждане. Отделно от това страната ще продължи да следи дали детето е в сигурност и в положителни условия. Майката оказва съдействе на всички органи, те са си направили всички инспекции и считам, че няма някаква причина по закон детето да бъде отвън фамилията на този стадий. Искрено се надявам това креватче, което е сега празно в нейния дом, да бъде цялостно с детски рев и детска наслада “, разяснява адв. Николов.
„ Надявам се, че в най-скоро време ще си го взема. Надявам се, че решението ще в наша изгода. Наистина доста ме боли и доста ми липсва детето. Ходила съм на срещи. Виждала съм го. Добре е. Храни се. Наддава. Условията у нас се усъвършенстваха. Нищо не ни липсва. Всичко си имаме за бебето “, бе сбита майката Симона.
Тя е подкрепена и от Петър Низамов – ръководител на „ Българския юридически комитет - отбрана на жителите с правни средства “.
„ При такава демографска рецесия вместо да се предизвиква раждаемостта, се лишават децата на българки, които така и така не раждат. Населението ни се топи непрекъснато и за мен персонално национализмът и патриотизмът съставлява не ненавист към останалите, които са от други етноси и други раси, а обич към нашите хора “, съобщи Низамов.

Той изясни, че адв. Николов подкрепя фамилията безусловно гратис.
По думите на Низамов настаняването в приемно семейство е последна мярка.
„ Преди това страната е длъжна да предприеме други ограничения по отношение на родителя и фамилията - да го подкрепи. В съответния случай страната е предходна непосредствено на най-крайната мярка като не е спазила личните си закони, защото има порцедури, при които околните би трябвало да подпишат декларация, че не желаят да отглеждат детето, което също не е спазено. В общи линии е действано при изискванията на някаква неотложност, както споделиха от Държавно стопанско предприятие –Смолян, само че законът не дава опция чак такава неотложност да се приложи още повече, че когато детето е било настанено в болница и е било под лекарски грижи и не е имало никакви учредения за това да се одобри, че детето е в някакъв риск за живота или за здравето. А когато се изпише детето от болница надлежно роля точно да обществените служби е да управляват, да съблюдават, да подкрепят. Такава точно е задачата на закона. Такова жестоко лишаване законът не планува, най-малко на този стадий.
Ние се надяваме на бързо развиване детето да бъде върнато при майка му, тъй като в този миг е доста значимо още от самото раждане детето да бъде с майка си, тя самата би трябвало да построи привички, връзки с него, което сега не се случва “, разяснява още Петър Низамов.

На обвиняванията, че управлява банковата сметка на майката той отговори, че може да бъде запитана за това Симона. " Аз не знам по какъв начин може да се управлява персонална банкова сметка. И аз го чух това от един човек, който е желал да помогне на Симона, само че беше преместен от нас и очевидно не му е било прелестно. Но за всяка интервенция в банката би трябвало да участва титулярят на сметката, да постави автограф, който се ревизира със спесимен. Или някой си мисли, че Симона има електронно банкиране от сметката, в която си е получавала помощи. Аз даже не знам какво е получавала “, разясни още Перата.
От думите му стана ясно, че две нейни съученички са свидетелствали в интерес на Симона.
„ Мисля, че е време тези, които говореха по адрес на майката и на бабата, да си поръсят главата с пепел, да спрат да приказват и да се извинят “, акцентира Низамов.
" Това дете е бебе сега. То има потребност от майка си, с която да изградят нужната връзка. Всяка естествена жена няма привички преди да роди едно дете. Те се основават след раждането. Всички, които имаме деца, знаем това. Всяка раждала жена знае, че са нужни доста старания, които би трябвало да положиш в грижите за детето. Не са единствено приказки и думи. Много други дами са на мястото на Симона и не би трябвало да им се лишават децата, а да ги поддържаме - ние, вие, хората, страната. Трябва да резервираме тези фамилии “, разяснява адв. Николов.
Според него фактът, че Симона е потърсила тази помощ, демонстрира нейното мощно предпочитание да се бори.
„ Какъв по-голям наставнически потенциал от това да направиш невъзможното, с цел да върнеш детето си - да наемеш юрист от Варна, българи от целия свят да изпращат пожелания, помощи, дарения. На нас ни писаха ужасно доста хора да се заемем с този случай безусловно от целия свят. Хора от София оферират жилище за тях. Други оферират прехрана за детето през идващите две години “, сподели бранителят на майката.
По думите му Симона е просто жертва на едно отрицателно отношение, на едни предрасъдъци, които в съда не могат да се потвърдят.
„ В днешното съвещание нямаше такива доказателства. Нямаше нито очевидци от болничното заведение, нито от кметството в Арда, нито други, които да кажат, че това, което написа в този отчет, е правилно. Ние докарахме пет индивида, които сами пристигнаха да кажат какви са усещанията им от фамилията, от Симона. Смятам, че доказахме, че няма учредения детето да остане в приемно семейство “, добави адв. Николов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР