В средата на март тази година палеонтолози от аржентинския Природонаучен

...
В средата на март тази година палеонтолози от аржентинския Природонаучен
Коментари Харесай

В Аржентина откриха фосил на дългия близо 10 метра мегараптор

В средата на март тази година палеонтолози от аржентинския Природонаучен музей се натъкнаха на остатъци на близо 70 милиона години, принадлежащи на впечатляващия мегараптор - един от последните месоядни динозаври на планетата.

Находката е направена в в южната провинция Санта Крус.

Експертите откриват, че фосилите с дължина от 10 метра са принадлежали на граблив динозавър от края на епохата на динозаврите (кредния интервал от мезозойската ера).

Това е моментът преди 65 милиона години, когато настава изгубването на динозаврите и този нов мегараптор ще е един от последните представители на този тип, сподели Фернандо Новас, началник на проучването, пред Ройтерс.

В съпоставяне с тиранозавър рекс мегарапторите били по-фина конструкция на тялото, по-бързи, а дългите опашки им помагали да поддържат баланс. Те имали мускулести, издължени крайници, които им разрешавали да вършат огромни крачки:

" Отличителна характерност на мегарапторите били доста дългите им ръце, а пръстите им завършвали с нокти от към 40 сантиметра, с които си служели при ловуване ", изясняват експертите.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР