В средата на август в Черно море се появява голяма

...
В средата на август в Черно море се появява голяма
Коментари Харесай

През август морето вече е опасно за къпане, вижте кое обръща времето

В средата на август в Черно море се появява огромна заплаха от мъртво неспокойствие. Водни спасители от Варна предизвестяват, че множеството произшествия през този месец са провокирани точно от това естествено събитие, съобщава БНТ. То се дължи на североизточния вятър, който обръща времето и е предвестител на есента.

Вили Цеков има дълготраен стаж като воден избавител и е подготвил генерации млади сътрудници. На следващото национално съревнование за експерти, в което е и жури, не стопира със препоръките към младите спасители. Те би трябвало да са изключително деликатни през месец август.

" Има смяна в температурата на водата, придвижване на водни маси, провокирани от вятър, от смяна в температура, от дънни ями, вследствие вълните, които са изкопали ", декларира Цеков.

Мъртвото неспокойствие се вижда мъчно, може да сменя мястото си и не завлича към дъното, а във вътрешността в морето. Има признаци, по които можем да го разпознаем - на няколко метра от брега се появява пяна върху водата. 

Вили Цеков поучава по какъв начин да реагираме, в случай че ни хване мъртва вълна: “Отпуснете се, тя носи около брега, не ви дава опция да излезете, когато усетите че отслабва силата й, можете перпендикулярно да тръгнете към брега и да излезете от водата. "  

Опасни са и дънните ями, които нормално се образуват покрай брега. За да предотвратят произшествия рано заран, спасителите обширно оглеждат региона и дружно преценят какъв байрак да сложат.

" Трябва да се съблюдават напътствията на водните спасители. Те са направени не тъй като водният избавител желае да вгорчи почивката на екскурзианта, а тъй като желае да опази неговия живот. Но туристите не желаят да слушат! Това е главният проблем. Къпят се в необезопасни зони. След работно време. И резултатите са налице. Тази година виждате какъв брой неща се случиха към този момент извънредно неприятни ", добавя Вили Цеков.

Спасителите приканват хората да бъдат доста деликатни в морето и припомнят, че влизането на червен байрак се санкционира с санкция от 200 лв..
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР