В средата на август Ню Йорк Таймс“ излиза със статия

...
В средата на август Ню Йорк Таймс“ излиза със статия
Коментари Харесай

Хакерите се целят първо по рутера

В средата на август „ Ню Йорк Таймс “ излиза със публикация за хакерската атака против родната Национална агенция за приходите, в която се споделя, че отбраната е „ плашещо слаба ”. От тогава за 3 седмици са регистрирани близо милион опити за хакерски офанзиви от целия свят. Това разкри в изявление за БГНЕС ръководителят на Асоциацията по куберсигурност Мирослав Стефанов.

„ През този интервал всеки, който се занимава с хакване, чул-недочул, стартира да сканира и да изследват слабостите. От юли, когато стана хакерската офанзива, се взеха незабавно доста ограничения, които да подобрят сигурността ”, регистрира експертът.

Сред значимите стъпки от страна на страната Стефанов регистрира решението вицепремиерът Марияна Николова, която оглави незабавно образувания Съвет по киберсигурност към Министерски съвет. Друга значима стъпка е направената разпоредба с минимални условия за отбрана на осведомителните системи, които би трябвало да поддържат държавните предприятия. Даден беше период до края на ноември да се види кои от предприятията са подготвени и какво още би трябвало да създадат.

„ Какво знаем досега – знаем, че всички хакери по света удрят уязвимостта на входния рутер, към който са вързани всички компютри. Сканират и търсят някаква дупка. Всички сдружения би трябвало да създадат проби за накърнимост, да актуализират т.нар Firmware, с цел да няма тези дупки в оградата ”, изясни Стефанов.

По Закона за киберсигурност има 6 или 7 бранша, измежду които енергетика и превоз, чиито държавни предприятия са задължени да ревизират киберсигурносста. В случай на подозрения за хакнати данни фирмите би трябвало до 2 часа да осведомят Комисията за защита на конкуренцията.

Паралелно Асоциацията по киберсигурност посещава и води обучителни семинари в страната по какъв начин да се предпазят от нежелани хакерски офанзиви. По време на срещите с бизнеса Мирослав Стефанов предлага да актуализират софтуера на рутера, който свързва с интернет доставчика.

„ Забелязваме, че има рутери по 45 лева, закупени преди 5 години и нито веднъж не са обновени. На хората нагледно обясняваме, че рутерът е външната врата на блока. Ако е отворена всеки си влиза свободно и си прави, каквото желае ”, добави още Стефанов.

Друга рекомендация е личният състав във компаниите или обособените консуматори у дома да не се доверяват като дават под каквато и да била форма персонални данни. Има доста случаи, при които персонални данни са изтичали по време на компютърни игри в мрежа.

До края на ноември се чака да започва европроект към Агенцията за поощряване на дребните и междинните предприятия, по който компаниите ще могат да аплайват за ваучери и да си създадат постоянна мрежа.

Стефанов чака до една година ще има съответни резултати, с цел да се усъвършенства още повече сигурността в България.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР