В средата на 80-те Пламен Димов от Пловдив, както много

...
В средата на 80-те Пламен Димов от Пловдив, както много
Коментари Харесай

В търсене на следващите Nightwish : Учителят

В средата на 80-те Пламен Димов от Пловдив, както доста български музиканти по това време, припечелвал, свирейки из Скандинавия.

В един ресторант в градчето Китее, до момента в който свирел, видял руса кокона да гледа филми на черно-бял тв приемник. Казал й: " Знаеш ли каква хубава българска ракия имам, незабавно ще донесе цветовете! ", а тя му дала отговор: " Глупости не ща да чувам! ".

Няколко дни по-късно отново видял красива руса жена и я заприказвал. А тя му споделила: " Точно преди 2 дни слушах същите нелепости ".

- А, ти ли беше? - дал отговор й Пламен. Нямах време да те погледна в лице, тъй като бях ангажиран да огледам други работи!

Защо ви описвам това? Защото...

Така стартира историята на Nightwish

Няколко години по-късно Пламен е преподавател по музика в Китее, родния град на русата хубавица Лена, към този момент негова брачна половинка.

Един от неговите възпитаници прави изключително впечалтление. Казва се Туомас Холопайнен .

Музеят на Nightwish в Китее пази дипломата, която Пламен издава на Туомас след курса по кларинет. В нея няма оценка. Вместо това, през с огромни букви написа BRAVO!



Музеят на Nightwish в Китее пази фотографията на дребния Туомас Холопайнен (с кларинета) от времето, когато е възпитаник на Пламен Димов. По-долу е дипломата, която Пламен му издава след курса по кларинет.

В средата на 90-те в градчето има 17 детски групи и Пламен преподава на всички. Още тогава Пламен вижда гения у Туомас и го предизвиква да събере най-хубавото от 17-те му групи. Така се ражда Nightwish.

Един до различен в музея на Nightwish в Китее са подредени албумите на групата. Първият - Angels Fall First е продаден в тираж единствено 500 броя.

Този албум е талантлив, на мен персонално ми е обичаният. Но Туомас и Пламен правят оценка, че нещо му липсва. Учителят и още ненавършилият 20 години възпитаник се хващат и дружно стартират да изпипват втория албум, тъй че да се получи звукът, за който Туомас мечтае, само че още няма силите да реализира.

Нататък историята е известна. Oceanborn е продаден в тираж 800 000 копия, Once в 2 300 000 копия, нататък всички албуми на Nightwish стават платинени, още преди да бъдат пуснати.

В музея сред измежду детските фотоси на Туомас има и рисунка, на която са двамата с Пламен. Под нея надписът е: Пламен Димов е остарелият преподавател по музика на Туомас. Той оказа помощ на Nightwish, изключително при започване на тяхната музикална кариера.



Оттогава потегля легендата, че Пламен е като цар Мидас. Всичко, до което се допре, се трансформира в злато.

Следващата Таря, идващият Туомас

10 години по-късно Nightwish са най-голямата модерна метъл група, най-продаваният артикул на Карелия и втората по известност финландска марка след Нокия. Хиляди деца по света желаят да наподобяват на тях. Качват в интернет записи с техни кавъри с вярата някой да ги забележи.

В Китее той основава Nightwish академия или както е формалното й име Kitee International Music and Art Festival. В продължение на десетина дни - така наречен Nightwish days - музиканти от целия свят се стичат в Китее, с цел да бъдат обучавани от Пламен, а в някои случаи и от самите членове на Nightwish. Всяко момиче с вярата, че е идната Таря, всяко момче с вярата, че е идващият Туомас.

OFFNews имаше изключителния късмет да бъде поканен на тазгодишните Nightwish days във финландското градче. Освен поради безкрайната ни обич към Nightwish, има още една причина за поканата. Тази година в академията вземат участие шестима българи. Един от различен по-добри, може би най-хубавите от всичките възпитаници на Пламен. И откакто той в отдалеченото на 3000 км от България градче ги е намерил, доста се надява и в България да се говори за тях. Три от тях са напълно деца - Лидия Ганева на 12, която ни представяше в детската Евровизия, Мирослава Тодорова (16), която сме виждали в X Factor и Тодор Борисов на 12, който Пламен откри при предпоследното си идване в България.



Пламен Димов с дребните си български възпитаници - Тодор Борисов, Лидия Ганева и Мирослава Тодорова

Другите трима са участници в един величествен план, за който съм сигурен, че доста ще се приказва. Казва се Vivaldi Metal Project и по-нататък доста обстойно и нашироко ще разкажем за него, тъй като ни се коства, че станахме очевидци на раждането на група от най-най-висока класа, сравнима с тези, пред които благоговеем.

Китее




Китее е на края на света. Намира се в приказно красивата Карелия на 400 километра североизточно от Хелзинки, досами съветската граница. На пръв взор няма нищо с изключение на езера и гори. Населението му е малко над 10 000 души, само че те са пръснати на територия с дължина 40 и ширина 30 километра по крайбрежията на прелестните езера.

Усещането за непорочност, естетика с природата и изолираност е завладяващо. Къщите и дребните блокчета в центъра могат да се преброят. На метри от тях вървиш по поляни с диви ягоди, през които се стига до кристално чисто езеро с песъчлив плаж и наложителната сауна до него.

През лятото в Китее слънцето не залязва. Само за към час леко мръква, колкото у нас по здрач, само че отново без да става изцяло мрачно. Към 2 и половина сутринта напича още веднъж и по този начин докъм 23 часа вечерта. Безкрайният ден е повода през лятото във Финландия да е доста по-топло, в сравнение с си представяме. В седмицата, в която бяхме, температурата следобяд беше 33 градуса, а температурата на водата в езерата към 25-26 градуса. През зимата, несъмнено, е противоположното, нощите са безкрайни, снегът е над метър, а температурата - 30 под нулата.

Винаги съм се чудел по какъв начин толкоз мъничко градче като Китее може да роди толкоз гении вкупом и мисля, че открих отговора. Тайната е в усамотението. Ние прекарваме по-голямата част от деня си в другарство с други хора. Там в нещо като махалички са струпани по няколко къщи, другите съседи са на километри, а в центъра можеш да не вървиш дни наред, а и да отидеш отново няма да срещнеш доста хора. Когато решиш да се упражняваш в нещо имаш цялото време на света. И в случай че решиш, че имаш какво да покажеш пред локалната общественост, тя цялата ще пристигна да те гледа. Но ще чака от теб да си изпипал до съвършенство това, което искаш да й покажеш.



Това е гледката, която се вижда от вкъщи на Туомас Холопайнен в Китее

Макар да са от едно градче и съвсем на едни години, Туомас, Емпу и Юка съвсем не са общували като деца. Къщата на Туомас е на 15 км от центъра. Таря е живяла на 10 км от центъра в противоположаната посока. Когато Пламен предлага на Туомас Таря за певица на Nightwish, на него му трябват спомагателни пояснения, с цел да се сети коя е тя, макар че към този момент е свирил на една сцена с нея.

Другото пояснение е 

Училището

Във всеки финландски град има 2 вида учебни заведения. Едното е като нашите. Другото е по този начин нареченото " национално учебно заведение " и повече прилича читалище. Тук се организират музикалните школи. Тук Пламен и до момента преподава пиано, китара, пеене, цигулка, духови принадлежности и странния за България, само че главен за Финландия предмет " групи ". И в случай че се чудите за какво знаете повече финландски групи (Nightwish, Amorphis, Apocalyptica, Stratovarius, HIM, Korpiklaani, Lordi, Sonata Arctica, Children of Bodom, Ensiferum, Fintrol, Rasmus, Turisas), в сравнение с български, отговорът е и в това. По времето, в което са се раждали Nightwish Пламен Димов е преподавал на 17 групи по едно и също време. В град с размера на Радомир.

Във всяка стая има пиано. Пиано има освен в концертната зала, освен в класните стаи, а дори в спалните пространства и в столовата, не стопира да възклицава певицата Marina Ammouri. Тя е една от звездите на тазгодишната Nightwish академия. Има чудноват украино-руско-еврейско-германски генезис. Живее в Стокхолм, само че най-известна е в Америка. През април тази година е спечелила премията за най-хубава indie певица на състезанието в Холивуд, Калифорния, извършен в именитото Hard Rock Cafe. Веднага по-късно се е обадила на Пламен с молба да взе участие в Академията му, тъй като както всички знаем, " всичко до което се допре той, се трансформира в злато ".

 Мира-Аника е от прилежащия по-голям град Йоенсу. Тя е на 30 и до неотдавна е имала прекомерно плевел живот. Когато била в " огромна заплаха ", както самата тя споделя, обществените служби я пратили при Пламен, тъй като има славата на вълшебник, който трансформира орисите на хората. Пламен й е внушил, че ще стане идната Уитни Хюстън. И Мира-Аника пее непрестанно. Събужда ни в 6, закусва и отново пее, пее по 10 часа дневно. 

В една от почивките говори по скайп с майка си и ме дърпа, с цел да ме покаже - пристигнали са хора ча-а-ак от България, от страната на Пламен. " Казвам й, че ще съумея. Ще види тя, ще съумея, ще съумея, единствено би трябвало да се практикувам. "  

Слушам в унес чистия й северен глас и евентуално тъй като по никакъв начин не одобрявам Уитни Хюстън си мисля, че Мира-Аника ми звучи хиляди пъти по-добре от нея. На концерта обаче се проваля. Разплаква се за малко. После ми споделя, че очевидно не се е упражнявала задоволително и продължава да пее, този път и цялата нощ.

Във Финландия всичко, което се счита за разкош е безумно скъпо, като разкош е даже бирата. Но за сметка на това всичко, което се счита за неотменна човешка потребност е изцяло гратис. Образованието във всичките му форми - кръжоци, музикални школи, спомагателни часове, е безусловно гратис. Ако пък изпаднеш в неволя, цялото общество се втурва да ти оказва помощ. И не те оставя, до момента в който не те измъкне от нея.

Училището, в която се организира Академията, е направено по този начин, че за минути да се трансформира в читалище, хотел, детски лагер, спешен център или студентски кампус. Във всяка от постройките има сауна, в най-голямата басейн, а на двора - барбекю. В образователните кабинети има и кухни и когато е нужно класните стаи се трансформират в спални пространства.

Фестивалът

Kitee International Music and Art Festival е най-голямото събитие в живота на дребното градче. Специално за него е пристигнала и огромна група деца-ротарианци от всички краища на света. Всеки ден приключва с концерт. Първият е в на Iiro Rantala и е огромната концертна зала, под която е студиото, в което Nightwish са записали първите си два албума.

Iiro Rantala е един от най-хубавите пианисти в света сега. Дошъл е в Китее с персоналното ходотайство на Туомас Холопайнен и Пламен е извънредно горделив, че е докарал такова великолепие в Китее. Пристигнал е със специфичен частен аероплан, който го чака, с цел да го откара още веднъж в Цюрих.

Рантала е изключителено занимателен виртуоз, същинска звезда във Финландия и локалните хора са изпълнили немалката зала. Рантала обаче приказва на британски, тъй като това е не толкоз концерт, а нещо като урок пред участниците в Академията.

" - Често ме питат каква е тайната на финландския тон - споделя той, до момента в който настоятелно повтаря един претекст на пианото. Има елементарен отговор: Ако ме питаш каква е тайната на финландския тон, значи в никакъв случай няма да схванеш.

Но на музиканти като вас мога да кажа и по-сложния отговор: Тайната е в минорите. Заслушайте се в американските шлагери - те са единствено в мажор. Мажорите са fake (фалш). С тях хората лъжат, че са щастливи. Минорите са истината. Те са носталгия. Те са самотност. В тях има душа.

Помолиха ме да направя интерпретация на Imagine на Джон Ленън. Първо си помислих: Какво да й тълкувам на тази ария. Тя е толкоз чиста, толкоз съвършена. Но тогава се сетих за финландската обич към минорните тоналности. И вижте какво се получи... "

В този миг си давам сметка за какво финландският метъл звучи толкоз друго от всеки различен по света.

(Следва продължение)
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР