В средата на 80-те години на миналия век млад активист,

...
В средата на 80-те години на миналия век млад активист,
Коментари Харесай

Африка: Там, където назряват неприятности

В средата на 80-те години на предишния век млад деятел, осигуряващ помощи за потърпевши региони, натрупа опит, до момента в който опитваше да договаря сред воюващите страни в Етиопия за допускането на камиони с храна, които да пресекат фронтовата линия и да облекчат страданието в първия излъчен по малкия екран апетит в света. Трагедията значително бе породена от държавното управление - марксистка тирания, която принуди селяните да образуват групови ферми, в които те гладуваха, и спря доставките на храна за регионите под контрола на бунтовниците. Това докара до гибелта на 400 000 - 700 000 души.

Повече от 35 години по-късно младият деятел е западен посланик деец, който още веднъж пробва да договаря с етиопското държавно управление да разреши хранителни доставки да пресекат фронтовата линия в гражданската война, с цел да се избегне нов апетит, засягащ над 1 млн. души. " Това рамкира моята кариера ", споделя той с явна болежка в гласа. Бързият срив на Етиопия от една от най-бързо разрастващите се страни в Африка до страна, разкъсвана от революция, ще господства взаимоотношението на Запада с района.

На фона на апетит, увеличаващи се зверства и етническо пречистване на малцинствени групи Съединени американски щати и Европейски Съюз ще засилят натиска над държавното управление и бунтовниците от Тиграйския национален освободителен фронт да сложат завършек на войната, която никоя страна не желае да приключи, само че в същото време не е задоволително мощна, с цел да завоюва. Дипломатите обществено приказват за потребление на наказания и оръжейно ембарго, с цел да насърчат преговорен развой. Извън камерите те нямат огромни очаквания и са обезпокоени, че колкото по-дълго продължат боевете, толкоз по-голям е рискът Етиопия да се разпадне, сходно на Югославия, на етническите райони, които съставляват федерацията. Мнозина се притесняват също, че спорът може да прелее отвън границите, завличайки Сомалия и склонния към преврати Судан в една война, която към този момент засмука бойци от Еритрея.

Етиопия не е единственият проблематичен район в Африка, който светът ще следи през 2022 година Всички без четири от 15-те най-уязвими страни съгласно показателя за нестабилните страни на американския институт Fund for Peace се намират в Субсахарска Африка. Сред тях са от дълго време известни проблематични страни като Южен Судан, който се намира във война през по-голямата част от десетилетието, откогато е сформиран; Централноафриканската република, която се крепи значително от мироопазващите сили на Организация на обединените нации, и Сомалия, в която джихадистите от " Аш Шабаб " управляват множеството провинциални области и където 15 години на държавно създаване са застрашени от връщането към революция поради заграбването на властта от президента Мохамед Абдулахи Мохамед.
Реклама
Също толкоз стеснителен е бавният колапс на страните в Сахел - парче опърпана пустиня, разпростряло се на юг от Сахара, и разпространяването на джихадистите от Мали в прилежащите страни като Нигер и Буркина Фасо. Въпреки триумфа на френските сили при елиминирането на джихадистки водачи Франция би желала да стартира да понижава броя на бойците си в района. Но след два преврата в Мали и други в околните Чад и Гвинея изгледите за Сахел остават мрачни.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР