В средата а 2018 година подадохме писмо към ЕЦБ по

...
В средата а 2018 година подадохме писмо към ЕЦБ по
Коментари Харесай

Икономист: Нямаме гаранция, че курсът лев-евро ще бъде запазен

В средата а 2018 година подадохме писмо към ЕЦБ по пътя си към валутния механизъм, чакалнята на Еврозоната. В писмото категорично е записано, че ще влезем при настоящия си валутен курс. Това сподели в утринния блок на Нова телевизия икономистът Петър Ганев във връзка импортираната от ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова законова смяна, съгласно която закрепеният курс евро-лев става плаващ при влизането ни в чакалнята на Еврозоната.

На този стадий не би трябвало да обръщаме левовете в евро, отбелязва икономистът Стоян Панчев. Основният проблем тук е курсът. След влизането ни в ERM 2 други страни ще дефинират на секретни съвещания какъв да бъде нашият курс. Казусът е да създадем такава смяна в закона, че това да не се случва. Ако на тези съвещания се предложи различен курс, а не настоящия едностранно да напуснем съвещанието и да заопазим стабилността, уточни Панчев.

От МФ разкриха детайлности за плана за допълнение на член 29 от ЗБНБ

Не му е мястото в закона да запишем запазването на курса, а в мандата, с който преговаряме. Всички други страни - Литва, Латвия и Естония, се причислиха с валутните курсове, с които си бяха, съобщи Ганев.

Това беше направено скрито. Има вина в цялото осъществяване. В момента нямаме гаранция, че курсът ще бъде непокътнат, разяснява Панчев.

Това нещо е скрито, с цел да няма разтърсвания на валутните пазари. Не можем да влезем във валутния механизъм без тази алинея, акцентира Петър Ганев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР