В сравнение с жените мъжете са по-склонни да бъдат инфектирани

...
В сравнение с жените мъжете са по-склонни да бъдат инфектирани
Коментари Харесай

Доказано: Мъжете се заразяват по-често с COVID-19, има и научна причина

В съпоставяне с дамите мъжете са по-склонни да бъдат инфектирани с COVID-19 заради по-високата централизация на ангиотензин-конвертиращия ензим 2 (ACE2) в кръвта им и поради взаимоотношението, с което коронавирусите проникват в клетката, оповестява Европейското кардиологично сдружение.

" АСЕ2 е рецептор на повърхността на клетките. Той взаимодейства с ковид и му разрешава бързо да проникне и да болести здрави кафези... Има висока централизация на АСЕ2 в белите дробове, тъй че тези ензими се смятат за изпълняващи решаваща роля за прогресирането на белодробни болести, свързани с COVID-19 ", съобщи доктор Адриан Воорс, шеф на научното проучване и професор по кардиология в Университета Грьонинген, Нидерландия (UMCG).

Група учени мериха концентрацията на АСЕ2 в кръвни проби, взети от повече от 3,5 хиляди пациенти със сърдечна непълнота от 11 европейски страни. Оказа се, че концентрацията на АСЕ2 при мъжете е по-висока, в сравнение с при дамите.

Екипът заяви, че изследването е почнало преди пандемията от ковид и не включвало пациенти с COVID-19. Въпреки това, когато резултатите от други проучвания посочили, че ACE2 е обвързван с навлизането на новия ковид в клетките, Воорс и неговият екип виждат, че това резонира с тяхното изследване.

" Когато открихме, че един от най-ярките биоиндикатори, ACE2, е доста по-висок при мъжете, в сравнение с при дамите, разбрах, че това може да изясни за какво мъжете са по-склонни да се заразят и да развият тежки респираторни затруднения от COVID-19, в сравнение с дамите ", сподели един от създателите на проучването - доктор Исая Сама от UMCG. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР