В спорта често казват, че формата е временна, а класата

...
В спорта често казват, че формата е временна, а класата
Коментари Харесай

Хуан Мартин дел Потро – Гигантът се завърна

В спорта постоянно споделят, че формата е краткотрайна, а класата безконечна. Това значи, че когато един състезател е в действителност огромен, съумява да се измъкне и от най-дълбоката дупка, в която са го вкарали травмите и неприятният шанс, с цел да тръгне още веднъж към върха.

„ Пожелавам триумф на Дел Потро, тъй като е доста висок и е хубаво момче “, съобщи Серина Уилямс в Ню Йорк през 2009-а. Тогава към момента я нямаше така наречен „ Голяма четворка “, а на върха на мъжкия тенис цареше двувластие. Роджър Федерер и Рафаел Надал си оспорваха съвсем всяка значима купа. Новак Джокович към момента бе единствено един от положителните играчи, а Анди Мъри – следващата вяра на Англия. И трофеите от Големия шлем като че ли бяха непокътнати за двамата огромни.

В оня миг високият аржентинец се оказа една от очакванията на феновете на директния тенис, който изглеждаше заровен под виртуозните удари на Федерер и ужасното въртене на топките на Надал.

Първият протест против статуквото е на „ Ролан Гарос “. Надал е контузен и губи от шведа Робин Сьодерлинг – единствената му загуба на парижкия клей в продължение на 10 години. Така Федерер получава късмет да завоюва и последната му изчезнала купа и да направи „ кариерен шлем “. На полуфинала против него обаче е Дел Потро – Кулата от Тандил. Аржентинецът на два пъти повежда със сет, само че Маестрото се измъква, с цел да се класира за финала, където реализира следващия си връх.

Делпо обаче е запазил патрони и е още по-силен на Ю Ес Оупън. На полуфинала отнася елементарно Надал – трета поредна победа над Матадора и се класира за първия си огромен край. Там естествено чака Федерер. Младокът преодолява пасив от сет и пробив, с цел да обърне мача и да разчупи хегемонията на двамата огромни. Става най-високият първенец на Големия шлем – връх, който бе подравнен 5 години по-късно още веднъж в Ню Йорк от хърватина Марин Чилич – също 198 см.

Дел Потро към този момент има непокътнато място в Топ 10 на ранглистата, а следващите му победи над Надал и Федерер и купата на Флашинг Медоус дават вяра на куп дългучи, че сервисът и мощните удари могат да пречупят комплицираните тактически постановки и техническото предимство на хегемоните. Но обратно на упованията в идващите години тенисът се развива в друга посока и към върха се доближават Джокович и Мъри – и двамата фенове на дългите разигравания. Може би играта щеше да наподобява по различен метод, в случай че Делпо беше останал на корта в най-хубавите си години. Той стартира 2010-а като №4 в света, само че след това съвсем не играе поради упорита травма в китката.

Голямото завръщане е на олимпийските игри в Лондон през 2012-а. Дел Потро, който в никакъв случай не е впечатлявал с майсторство на трева. На кортовете на комплекса „ Уимбълдън “ обаче аржентинецът стига полуфинал, където губи от Роджър Федерер в най-дългия трисетов мач в историята – 6:3, 6:7, 17:19 за 4 часа и 43 минути. Ден по-късно той съумява да се възвърне и да се пребори за бронзов орден с триумф против Джокович.

Дел Потро бързо си връща позициите и скоро е №5 в света, само че насладата му не трае дълго. Скоро още веднъж получава контузия в китката, която го вади от корта за близо 2 години. Завръща се през 2016-а и за всеобща изненада незабавно заиграва на високо равнище. Така се стига до олимпийските игри в леговището на врага – Рио де Жанейро. Делпо няма съществени позиции в ранглистата и жребият го изпраща против безспорния №1 по това време Джокович. Печели обаче в три сета и стига полуфинал, където взима тежък мач с Надал. Във финала устоя 4 часа и 4 сета, само че отстъпва на Мъри, с цел да разнообрази сбирката си със сребърен орден.

Краят на годината крие още една приятна изненада. В началото на кариерата си Дел Потро твърди, че фантазиите му са купа от Големия шлем и Купа „ Дейвис “. И да – Хуан Мартин е с съществена роля за успеха на Аржентина над Хърватия на финала в „ Арена Загреб “. В конфликта на първите ракети той побеждава Чилич от 0:2 сета – първи сходен поврат в кариерата му.

2017-а му носи още триумфи и по този начин стига до 20-ата си купа в Стокхолм след успеха над Григор Димитров на финала. „ През идната година нямам да пазя доста точки, тъй че може още веднъж да ме видите в топ 10 “, заканва се Кулата.

Носи блажен от папата кръст

Дел Потро счита, че дължи сполучливите си завръщания на корта на кръст, блажен от неговия съотечественик папа Франциск.
„ Нося го на всички места със себе си – признава тенисистът. – Това е най-ценната ми движимост. Беше огромно прекарване да се срещна с папата и да поговоря с него за тенис. “
Другата вяра на Делпо е футболът и Диего Марадона.
„ Той значи доста за нас – признава тенисистът. – За мен е чест да се познавам с него и постоянно е наслаждение да го срещна. Познавам и Меси. Той може да стане още по-велик от Диего. Двамата са едни от най-важните хора в света и имат особено място в сърцата на аржентинците. “

ЗА НЕГО

Джентълмен на корта и отвън него

Нямаше по какъв начин да изгубя от по-голям благородник. Такъв е и на корта, и отвън него. Поздравления, Хуан, ти игра необикновено през цялата година и с теб направихме запаметяващи се борби. Напълно заслужи купата. Пожелавам ти триумф до края на сезона.

Григор Димитров, тенис звезда на България

Харесва ми, че не отстъпва

Удря доста плоско и би трябвало доста ловко да подбираш позицията си в корта, когато играеш против него. Изключително мощен е от главната линия и има страховит форхенд. Играе самоуверено и търси линията, което е доста мъчно за осъществяване. Това, което ми харесва в играта му е, че не отстъпва. Не се тормози, в случай че сбърка някой и различен удар – продължава да търси вярното разстояние и нормално намира ритъма си. Много е наедрял и привидно е муден. Често си мислиш, че няма по какъв начин да стигне някоя топка, само че той постоянно я „ хваща “ и я връща. Най-добър е в насочването на топката. Ако младите играчи желаят да се научат по какъв начин се прави, да гледат него.

Роджър Федерер, швейцарски тенисист

Не искаш да ти се падне на жребия

Винаги е доста сложен противник. Доста висок, с мощен сервис и още по-респектиращ форхенд. Определено не е индивидът, който искаш да ти се падне на жребия.
Загубата на олимпийските игри беше една от най-тежките в кариерата и живота ми.

Новак Джокович, сръбски тенисист

Не е изгубил от мощта си

Хуан постоянно може да тормози най-хубавите в тениса, тъй като има едно доста значимо оръжие – мощност. През годините не е изгубил нищо от това, форхендът и сервисите му са все по този начин убийствени. Ще забележим доколкото ще успее да усъвършенства бекхенда си, с цел да стане още по-комплексен състезател. Но той най-добре знае по какъв начин се усеща китката му. Ако тя не го тормози, той ще откри мотивацията още веднъж да се подреди измежду най-хубавите.

Марсел Гомес, първи треньор на Дел Потро
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР