В спокойна атмосфера, поне в началото на тържественото мероприятие, започна

...
В спокойна атмосфера, поне в началото на тържественото мероприятие, започна
Коментари Харесай

Кордони, металдетектори и полицейски хеликоптер над църквата Св. Спас в Скопие

В спокойна атмосфера, най-малко при започване на тържественото мероприятие, стартира отбелязването на годишнината от рождението на Делчев. Полицейските кордони и пропускателни пунктове бяха ситуирани в самото начало на историческата част на Скопие под Самуиловата цитадела, като всички гости, особено упълномощени и проверявани по описи, минаха и през металдетектори. В небето над Скопската чаршия пък непрекъснато кръжи полицейски хеликоптер със снайперисти от специфичните елементи на македонското Министерство на вътрешните работи.

Специален режим има и във връзка с влизащите в самата черква - там имат право да отдадат почетта си само формалните лица и упълномощените такива . Дори и не всички от публицистите, въпреки и получили формален пропуск от македонските вътрешно и външно министерства , бяха пуснати в църквата " Свети Спас ", където са тленните остатъци на Гоце Делчев - репортерите бяха оставени извън, като в храма можеха да влязат само операторите.

В самото начало първо влязоха публични представители на македонското държавно управление - министър председателят Димитър Ковачевски, вътрешният министър Оливер Спасовски и други шефове на ведомства. Около 10 часа локално време или 11 българско пристигна и президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски . Да отдаде респект пристигна и главата на приетата неотдавна Македонска православна църква-Охридска архиепископия - архиепископ Стефан.

Очаква се българската делегация, водена от вицепремиера и вътрешен министър Иван Демерджиев, да отдаде респект пред българския бунтовник към 12 часа локално време или 13 часа българско такова.
 Демерджиев изчаква българите на място в Скопие
Демерджиев изчаква българите на място в Скопие

Има сигнали за спрени на границата, както и лист на лица със възбрана да влизат в РСМ

От наша страна се чака да пристигна делегация и от политически лица, измежду които и евродепутатът от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки. Председателят на " Възраждане " Костадин Костадинов, който бе особено визиран от македонския външен министър Буяр Османи по време на визитата му в София неотдавна, по информация на News.bg няма да посети Скопие, само че партията ще прати делегация.

В Скопие се намира и вътрешният министър и вицепремиер Иван Демерджиев, който още сутринта съобщи, че ще изчака персонално с българската публична делегация, българите, тръгнали към Скопие, да се съберат. С Демерджиев в Скопие са и заместника му Венцислав Катинов, както и здравният министър Асен Меджидиев.

Македонската полиция  още от през вчерашния ден  по отношение на обезпечаването на безинцидентното протичане на честванията на паметта на Гоце Делчев, както увери и вътрешният министър на РСМ Оливер Спасовски.

Пред и към църквата " Свети Спас ", намираща се в историческата част на града - Старата чаршия, бяха ситуирани десетки служители на реда, дежурещи непрекъснато, затворени за автомобилно придвижване са и някои улици .
 Скопие преди честванията за Гоце Делчев - полицейски кордони и
Скопие преди честванията за Гоце Делчев - полицейски кордони и " спонтанни митинги "

Граждани не бяха позволени до църквата " Свети Спас "

Българското  твърдение на премиера на РСМ Димитър Ковачевски, че македонското държавно управление не е получило известие, че българска делегация ще участва на честването в църквата " Св. Спас " за 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев.

Министерство на външните работи посочи, че посолството ни в Скопие е уведомило публично управляващите в РСМ.  Външното ни министерство добави, че в тази връзка са изпратени и три вербални ноти.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР