В списъка на фирмите, които ще трябва да връщат пари

...
В списъка на фирмите, които ще трябва да връщат пари
Коментари Харесай

Известни имена липсват от списъците със заменките

В листата на компаниите, които ще би трябвало да връщат пари на страната за скандални заменки на гори от интервала 2007-2009 година, има крещящи неналичия, оповестява в. Сега . След години отсрочване и напън от Европейски Съюз Министерството на земеделието (МЗ) най-накрая пресметна, че при 103 от общо 132 покупко-продажби за размени на гори от този интервал оценките не са били правилни и страната е била ощетена с обща сума от 80 млн. лева И даде обещание, че ще " предложения " компаниите да доплатят разликата в цените. Министерство на здравеопазването не уточни съответно кой какъв брой има да връща и по какъв начин се е стигнало до сумите, нито разгласи кои са останалите 29 компании и физически лица, при които не са открити вреди от заменките.
Проверка на " Сега " сподели, че измежду 29-те " изрядни " попадат едни от най-големите и знакови размени. В субективността на оценките се усъмниха и природозащитници, които настояха да се разгласяват новите оценки на всяка една от неизгодните покупко-продажби.
" Сега " съпостави публикувания сега лист на Министерство на земеделието и храните с предоставената от същото това министерство, само че през 2013 година, детайлна информация с всички 132 заменки, подписани в интервала от 2007 до 2009 година Справката още може да бъде открита в архивната секция на уеб страницата на Народното събрание като данните през 2013 година бяха предоставени в разгара на различен скандал - " Дюнигейт ". Тогава Министерство на земеделието и храните реши да показа в елементи заменките, сключвани в предишни интервали от други държавни управления.
Сред най-очевадните неналичия в новия лист е на вложителите в голф игрището край Балчик - " Трейшън клифс енд спа резорт " АД. Заменката на " Трейшън " е подписана през април 2008 година, като сдружението получава от страната 283 декара в Балчик, оценени на 2 031 466 лева, или 7 лева на кв. м земя. Срещу този парцел компанията е предоставила 2984 декара гори из Видинско, Чупрене, Черни Осъм, Троян, Тетевен, на собствен ред оценени на 2.034 млн. лева, и по този начин въобще не се е стигнало до доплащане.
Фирмата се свързва с предприемача Красимир Гергов.
В листата от 2019 година липсва и друга крупна заменка на сдружение, обвързвано с фамилия Гергови - на компания " Про консулт 2004 ". Тя е учредена от Тодор Гергов, брат на Красимир Гергов, като до неотдавна е била благосъстоятелност на Теодора Тодорова Гергова. Дружеството е получило от страната други 138 декара в Балчик с оценка от 1 090 196 лева, или близо 8 лева на кв. м, против 1197 декара гори във Видин, Чупрене и така нататък, като тази заменка е от 2009 година
Знаково неявяване има и при заменките от 2007 година, като тук липсва най-голямата договорка - за 1345 декара горски фонд във Варненско, оценени на 12,3 млн. лева (9 лева на квадратен метър). Страна по тази заменка е " Мирта Инженеринг ", като против получените гори във Варна компанията дава 9357 декара в Своге, Рибарица, Тетевен и други, оценени на сходна сума.
Отсъствието на тази заменка е, меко казано, необичайно, тъй като в листата на Министерство на земеделието и храните с 109-те, ощетили хазната, попада заменката на обвързвано с " Мирта " сдружение - " Бета Форест ". На същата дата - 7 май 2007 година, " Бета Форест " е сключила заменка за други 1364 декара в същата околност във Варненско, като оценката е сходна - 12 155 043 лева, или 9 лева на кв. м. При заменката на " Бета Форест " министерството е разкрило вреда, при тази на " Мирта " - не. " Бета Форест " и " Мирта Инженеринг " са благосъстоятелност на едно и също лице - " Мет риъл Истейт ".
Частично в новия лист участват и заменките на " Литекс комерс ", обвързвана с Гриша Ганчев. Министерство на земеделието и храните е разкрило вреди при три заменки на сдружението, а компанията в действителност има 4 покупко-продажби - за подмяна на надлежно 422 декара в Несебър, 294 декара в Несебър, 100 декара в Пампорово и 158 декара още веднъж в Несебър. Не е ясно коя от тези заменки Министерство на земеделието и храните смята за изрядна.
Друго блестящо неявяване е това на " Иса инженеринг " - строителя на сараите на Ахмед Доган. През 2009 година компанията е получила от страната 12 декара гори в Девин, оценени на 48 229 лева, като в подмяна е предоставила други 47 декара в Девин и Видинско с оценка 47 827 лева Сред отсъстващите при компаниите в този район изпъква и " Евробент ", взела 62 декара в Кърджали против други 92 декара в Кирково. Сред изрядните излиза, че е и известната строителна компания от Бургас " Артстрой груп ", която е получила 13 декара във Варна с оценка 346 424 лева против 535 декара гори в други региони и доплащане. В новия лист не участва и заменката на " БГ ленд ко ", взела 20 декара в Балчик за 171 568 (8.6 лева на кв. м) против 70 декара в Рибарица, оценени на 221 135.
Фирмата е на Велимир Магурев – благоевградски предприемач, апетитен за непосредствен до екскмета Камбитов и главен участник в поръчките по програмата за саниране. Липсва и договорката на " Минтекс - Георги Крумов ", взела 26 декара във Варна с оценка 21 787 лева, благосъстоятелност на масон.
ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА
Интересни отсъстващи има и при физическите лица. Сред към този момент изрядните са Меляйдин Хюсмен, взела 93 декара във Великотърновско. Тя е била претендент за общински консултант на Движение за права и свободи през 2011 година Липсва и договорката на Марин Михов Тенев, взел 93 декара в Разлог с оценка 303 318. Той e съучастник на почетния консул на Корея в Бургас Йосиф Спиридонов, апетитен до непосредствен с Движение за права и свободи.
ПОЗИЦИЯ
" Редно е Министерството на земеделието и горите да разгласи оценките на всяка една от 103-те заменки, с цел да има същинска бистрота. Само по този начин ще стане ясно по какъв начин е образувана сумата от 80 млн. лева, която страната има намерение да си потърси ", разяснява пред БНР представителят на „ За да остане природа в България “ и консултант на " Демократична България " Тома Белев. Според него сумата от 80 млн. лева е мощно подценена. Пред " Дневник " той добави, че единствено при една от заменките от 2007 година за 13.7 млн. лева е нанесена доста по-голяма вреда, тъй като земите на морския бряг след това са ипотекирани за 152e 3/6 млн. лева Белев не уточни съответна компания. Той напомни, че пикът на заменките е бил през 2005 и 2006 година, само че за тях страната няма да подхваща ограничения, тъй като тогава страната не бе член на Европейски Съюз. Експертите се съмняват, че осъществените оценки от компания " Агролеспроект " - 100% благосъстоятелност на Министерство на земеделието и храните, са пазарни, и смятат методиката, по която е работила компанията, за съмнителна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР