В Специализирания съд тръгна по същество процесът срещу бившия здравен

...
В Специализирания съд тръгна по същество процесът срещу бившия здравен
Коментари Харесай

И Борисов свидетел в процеса срещу бившия му здравен министър Петър Москов

В Специализирания съд потегли всъщност процесът против някогашния здравен министър Петър Москов от кабинета Борисов-2. Сред очевидците, които ще бъдат разпитани в процеса, се чака да бъдат и министър председателят Бойко Борисов и министри. Менко Менков, бранител на Москов, уточни, че решението е взето от Министерския съвет, обикновено е да дадат показания членовете на Министерски съвет.

" Законно ли е съгласно тях решението с кого са се съветвали, по какъв механизъм е станало, по какъв начин е станало, в изгода ли е то на България, произтекли ли са нездравословни последствия от това решение или не са произтекли или са произтекли добрини ", стимулира се бранителят, представен от " Канал 3 ".

" А ние твърдим, че са произтекли единствено добрини и им благодарим за това решение, което са взели. Така, че по тази причина хубаво да кажат и пред вас това, което са споделили на досъдебното произвеждане, с цел да се разбере и да стане ясно, че това е един междудържавен контракт, който носи единствено изгоди на България, от който сме спечелили пари и сме спечелили здраве за децата си “, изясни той пред медиите

През юни Специализираният съд не върна на прокуратурата делото против него, някогашният заместник-министър Адам Персенски и още трима души. На съвещанието преди време юристът на Москов Менко Менков изиска по делото да не се разпитват част от очевидците пред съда.

Според Наказателно-процесуален кодекс при предварителното чуване на страните подсъдимият и неговият бранител могат да дадат единодушие да не се организира разпит на всички или на някои очевидци и движимости лица, а при постановяване на присъдата директно да се употребява наличието на съответните протоколи и експертни изводи от досъдебното произвеждане.

" Свидетелите в обвинителния акт бяха над 220, тъй че улеснихме доста работата на съда като с сътрудниците бранители се съгласихме да не бъдат разпитани по-голямата част от очевидците в досъдебното произвеждане. Мислим, че делото ще върви в къси темпове и ще завърши бързо, какъвто е ползата на нашите подзащитни “, сподели през днешния ден пред публицисти юристът на Москов - Менко Менков.

„ Всъщност обвиняването против мен е, че съм пресякъл на зелен светофар “, сподели Петър Москов.

Тойв е упрекнат за това, че на 9 юли 2015 година, в качеството си министър на опазването на здравето не е извършил служебните си отговорности, като е приел подаяние от Министерство на здравеопазването на Република Турция - 100 хиляди дози ваксина за деца „ Пентаксим -0.5 мл. “ и 100 хиляди дози ваксина за „ Хепатит Б “ – „ Еувакс Б “, които не са позволени за приложимост на територията на България.

Поради това не биха могли да отговорят на потребностите на имунизационния календар в страната. От дейностите на Москов са настъпили нездравословни последствия за Министерство на здравеопазването от веществен темперамент в размер на 325 233,87 лева, и неимуществени вреди, изразяващи се в основаване на съмнение в престижа на Министерство на здравеопазването за реализиране на ефикасен надзор по отношение на упражняваната лекарствена политика и съмнение у жителите за активността по имунизиране на деца.

Второто обвиняване против Петър Москов е за това, че на 27 ноември 2015 година, в качеството си на министър на опазването на здравето, в съучастничество, като помощник, съзнателно е улеснил подписване на неизгодна договорка с „ Бул Био НЦЗПБ “ ЕООД за подаяние на 5 000 000 дози ваксини „ БЦЖ “. От това са произтекли обилни вреди за „ Бул Био “ ЕООД в размер на 427 788,31 лева с Данък добавена стойност, 2097, 96 лева застраховки и 12 221,22 лева транспортни разноски.

Третото обвиняване на Москов е за това, че в интервала 20 юни 2016 година – 1 юли 2016 година, като министър на опазването на здравето и принципал на „ Бул Био НЦЗПБ “ ЕООД, не е упражнил задоволително надзор върху работа на лица, на които е предоставено ръководството на публично имущество, и от това са произтекли обилни вреди в размер на 110 003, 46 лева

В резултат на незаконното безучастие на Москов, съгласно прокуратурата е позволено в база на „ Бул Био “ в кв. Суходол, гр. София, да бъде създадена и съхранявана ваксина „ Тетадиф “, без Изпълнителната организация по медикаментите да е била известена и без да е дала позволение за нейното произвеждане съответно в тази база на „ Бул Био “ ЕООД. Така са осъществени обилни разноски за производството на имунизацията, без да са спазени нормативните условия.

На съд е предаден и някогашният заместник-министър Адам Персенски, както и още трима души.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР