В специализираната референтна лаборатория потвърдихме западнонилска треска при жена на

...
В специализираната референтна лаборатория потвърдихме западнонилска треска при жена на
Коментари Харесай

Първи случай на западнонилска треска в Пазарджик


В профилираната референтна лаборатория потвърдихме западнонилска тресчица при жена на 56 години от Пазарджик. „ Доказаха се антитела към вируса, който предизвиква инфекцията. Това е шести случай за лятото ", заяви проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Жената е с инфектиране на мозъка. Още при началните признаци лекарите в пазарджишката болница са се ориентирали вярно и са изпратили серум за проучване в референтната лаборатория.

Вирусът се предава на индивида главно с захапване на комари. Това може да са екзотичните тигрови, както и „ локалните " типове, присъщи за България. В редки случаи болестта се придвижва посредством захапване от кърлежи.

До август предходната година имаше 1 регистриран случай. От болните таза година единствено 1 е инфектиран отвън България - в Кипър.

В страната са се заразили мъж и жена от Монтана, дете от Бургас и 40-годишен софиянец и дамата от Пазарджик. „ Търсим вируса при всички изпратени материали за проучване на хора с мозъчни възпаления. Обръщам внимание и на лекарите да мислят в тази посока ", изясни още проф. Кантарджиев, представен от БГНЕС.

Инкубационният интервал на болестта е сред 3 и 14 дни. Много хора изкарват западнонилиската тресчица безсимптомно. В всеобщия случай протича леко или умерено тежко с грипоподобни недоволства.

Тежките неврологични форми на заболяването като енцефалит, менингоенцефалит или менингит са 1 на 140-320 случая, по-вероятно при хора в преклонна възраст или със мощно намален имунитет.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР