В специализираната референтна лаборатория потвърдихме западнонилска треска при жена на

...
В специализираната референтна лаборатория потвърдихме западнонилска треска при жена на
Коментари Харесай

Жена от Пазарджик с възпаление на мозъка от западнонилска треска

В профилираната референтна лаборатория потвърдихме западнонилска тресчица при жена на 56 години от Пазарджик. Доказаха се антитела към вируса, който предизвиква инфекцията. Това е шести случай за лятото, заяви проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.
Жената е с инфектиране на мозъка. Още при началните признаци лекарите в пазарджишката болница са се ориентирали вярно и са изпратили серум за проучване в референтната лаборатория.
Вирусът се предава на индивида главно с захапване на комари. Това може да са екзотичните тигрови, както и "местните " типове, присъщи за България. В редки случаи болестта се придвижва посредством захапване от кърлежи.
До август предходната година имаше 1 регистриран случай.
От болните таза година единствено 1 е инфектиран отвън България – в Кипър. В страната са се заразили мъж и жена от Монтана, дете от Бургас, 40-годишен софиянец и дамата от Пазарджик.
При всички изпратени материали за проучване на хора с мозъчни възпаления търсим вируса. Обръщам внимание и на лекарите да мислят в тази посока, изясни проф. Кантарджиев.
Инкубационният интервал на болестта е сред 3 и 14 дни. Много хора изкарват западнонилиската тресчица безсимптомно. В всеобщия случай протича леко или умерено тежко с грипоподобни недоволства. Тежките неврологични форми на заболяването като енцефалит, менингоенцефалит или менингит са 1 на 140-320 случая, по-вероятно при хора в преклонна възраст или със мощно намален имунитет.
Там, където има положителни инфекционисти и положителни невролози при съответната симптоматика мислят и за западнонилска тресчица и бързо се ориентират да изпратят материал за проучване. Когато се потвърдят антитела, както е и при последния случай от Пазарджишката болница, няма подозрение за повода за болестта, изясни проф. Кантарджиев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР