В Специализираната прокуратура са получени 219 страници на испански език

...
В Специализираната прокуратура са получени 219 страници на испански език
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата: Получихме от ДАНС 26 неподписани страници на английски по случая „Барселонагейт”

В Специализираната прокуратура са получени 219 страници на испански език от Испания по случая „ Барселонагейт”. От ДАНС са получени материали на британски език - 26 страници. Това стана ясно на брифинг на държавното обвиняване.

„ Специализираната прокуратура е изготвила и изпратила две европейски заповеди за следствие на европейското бюро на България в Евроджъст. Европейското бюро на Евроджъст в България е сезирало испанското. Едната от европейските заповеди е направена и през вчерашния ден са получени в Спецпрокуратурата 219 страници на испански език във връзка направена и изпратена от Специализираната прокуратура европейска заповед за разследване”, изясни представителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев.

Кръстев изясни, че в европейските заповеди за следствие са сложени доста въпроси от страна на наблюдаващия прокурор. „ Изискват се откриване на банкова загадка, даване на придвижване на парични потоци, разпити на очевидци и определяне на информация, която е от голяма важност за предмета на наказателното производство”, посочи още той.

По мотив изказванието на вътрешният министър, че в Министерство на вътрешните работи са получени материали от Испания, наблюдаващият прокурор е разпоредил те да ни бъдат предоставени. До момента това не е направено, поискани са и данни от ДАНС, сподели още Христо Кръстев.

„ Към сегашния миг в прокуратурата не е постъпвала никаква информация от Министерство на вътрешните работи. Същевременно, наблюдаващият прокурор е изискал и информация от ДАНС по отношение на публикувана от тях информация, че са получили също информация от испанските власти”, добави той.

„ Днес постъпиха материали от ДАНС, които са на британски език - 26 страници. За страдание, в тях не е посочен кой е издателят на тези документи, кой е съставителят. Прави усещане, че документът е на британски език, а не на испански. Ние сме постановили осъществяване на превод, с цел да се срещнем с изложената информация”, сподели още Кръстев.

„ Има фотоси и текст. Снимките са от медийни изявления в България и в Кралство Испания. Наблюдаващият прокурор е изискал спомагателна информация от ДАНС, с цел да установим кой и на какво законово съображение е изискал тази информация и от кого е получена тя в България. Защото в отчета, който сме получили в Специализираната прокуратура, няма никакви знаци, че изхожда от институции в Кралство Испания и няма създател на този отчет. На последната страница няма автограф или печат”, съобщи той.

От брифинга стана ясно още, че са разпитани всички очевидци, които се загатват по досъдебното произвеждане. „ Бойко Борисов е разпитан в качеството му на свидетел”, добави Кръстев.

" За първи път виждам подобен матераил, още повече изпратен от ДАНС. Не е ясно кой е създателят, към кой миг го датираме и за потребностите на какво той е формиран. Въпреки това сме упълномощили превод, тъй като без него и изясняване на произхода на самата информация не можем да вземем мнение дали съдържащите се данни могат да се приобщят в делото, което водим ", сподели ръководителят на профилираната прокуратура Валентина Маджарова.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР