В Специализираната прокуратура е получен Заключителен доклад № ОС/2018/0960/А5 за

...
В Специализираната прокуратура е получен Заключителен доклад № ОС/2018/0960/А5 за
Коментари Харесай

OLAF потвърди изцяло резултатите на Спецпрокуратура срещу Миню Стайков и още 13 подсъдими

В Специализираната прокуратура е получен Заключителен отчет № ОС/2018/0960/А5 за завършило следствие на Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ) по отношение на съмнения за незаконно засягане на финансовите ползи на Европейския съюз по планове в Република България, свързани с Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година и Националната стратегия за подкрепяне на лозаро-винарския бранш 2014-2018 година, оповестиха от пресцентъра на Спецпрокуратурата.

Разследването на OLAF е вървяло редом с наказателното произвеждане на Специализираната прокуратура против Миню Стайков и още 13 подсъдими. То е почнало на 11 октомври 2018 година, откакто службата е сезирана от Специализираната прокуратура за открити нарушавания и закононарушения при кандидатстването и реализирането на плановете.

На 25 октомври 2019 година Специализирана прокуратура завърши следствието по следеното от нея наказателно произвеждане и внесе в Специализирания углавен съд обвинителен акт против 14 български жители, измежду които подсъдимият Миню Стайков и 5 длъжностни лица от Държавен фонд "Земеделие ".

Започналото произвеждане в Специализирания углавен съд към този момент е в напреднала фаза. По него са разпитани повече от половината очевидци, посочени от прокуратурата в обвинителния акт, както и голям брой очевидци, поискани от отбраната на подсъдимите.

Заключителният отчет на OLAF напълно припокрива обстоятелствата и изводите в обвинителния акт на Специализирана прокуратура. В отчета категорично се отбелязва, че са разпознати голям брой нередности и закононарушения, осъществени при кандидатстването и осъществяването на посочените от обвиняването планове, целящи персоналната полза на съответно физическо лице (подсъдимия Миню Стайков).



Разследващите от ОЛАФ категорично сочат, че бенефициентите са основали изкуствени условия за заобикаляне тавана на разноските за целия интервал на осъществяване на двете стратегии, като по този метод един от подсъдимите и следените от него юридически лица са генерирали по незаконен метод забележителен финансов запас от средствата, предоставени от Европейски Съюз.

В началото на идващото правосъдно съвещание по делото Специализираната прокуратура ще показа на съда Заключителния отчет на OLAF и ще изиска да бъде привързан към доказателствата по делото, съгласно разпоредбите на българския Наказателно-процесуален кодекс.



...
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР