В социалните мрежи беше припомнена и среща на премиера Борисов

...
В социалните мрежи беше припомнена и среща на премиера Борисов
Коментари Харесай

От "зловредно влияние" до "пунта мара"

В обществените мрежи беше припомнена и среща на премиера Борисов с задържания за шпионаж ръководител на придвижването " Русофили " Николай Малинов, на която Малинов му подарява икона.

Като човек, проверяван от данъчни и прокуратура по сигнали за задгранично финансиране на цивилен организации и издаване на медии (всичко е ясно - Сорос, " Америка за България ", Прокопиев, всички посетени от полиция по времето на Орешарски, с цел да събират каквото имат за мен и, несъмнено, завършили без резултат) и давал пояснения в ДАНС по сигнали за корупция, свързани с съветски енергийни планове, имам изключително право на рецензия към неочаквания ентусиазъм на евроатлантизъм по силовите върхове на страната.

В това си право, ще кажа още първоначално: дейностите на прокуратурата по " шпионския скандал " наподобяват върху сериозно тъничък лед

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики и до момента, макар гръмките изказвания, няма нищо, което да удостоверява сериозността на обвиняванията, изказани пред телевизионните камери. Изнесено от същите тези хора, които през днешния ден - и наподобява и идващите седем години - ще " колят и бесят " в страната, това е извънредно съществено, даже в случай че изключим подозренията за дейности в частен бизнес интерес и го отдадем единствено на непросветеност, липса на опит и неприятен ПР.

Докато възбраните за влизане на задгранични жители в България са цялостно право на ДАНС и тези за съветските жители Малофеев и Решетников са освен нужни, само че и закъснели, надалеч по деликатна и комплицирана е обстановката към русофилското придвижване и техните шпионски дейности срещу страната.

Българските служби има комплицираната задача да дефинират " зловредно въздействие " от страна с големи исторически, културни, религиозни и човешки връзки с България .

Авторът е бил дълготраен публицист в " Капитал ", съосновател е на Антикорупционния фонд и един от вносителите на първия сигнал до прокуратурата за следствие на КТБ през февруари 2014г.

Фотограф: Николай Дойчинов Засега, наподобява, тази комплицирана задача не им се отдава - съдейки по изказванията по шпионския скандал в стила от края на 40-те, към които тъкмо демократично настроените и образовани жители на България са изключително чувствителни. Тъй като тъкмо към тези групи и хора е ориентиран неочакваният евроатлантизъм на прокуратура, ДАНС и Министерство на вътрешните работи, май е нужно да се подсети кой предложения преди две години генералния прокурор на РФ, подписа специфични съглашения, дава взаимни изявленията и го развежда с държавни почести като тези на московския патриарх Кирил. Отговорът - същият, на чийто евроатлантизъм през днешния ден се радват, надявайки се, че това ще е постоянно, а не резултат от някой непостоянен отчет, среща или бележка на западна партньорска работа с равнище на познаване на българската обстановка не доста по-високо от два-три къси отчета и десетина прочетени публикации в Уикипедия.

Засега единственото съществено " доказателство " по шпионската спекулация наподобява мистична докладна бележка от ръководителя на " Русофили " по отношение на план, финансиран от съветски държавен институт. Под булото на класифицираната информация по него обаче може да се крие всичко, и до момента в който при мен е чисто любознание, десетки български жители и организации получавали финансиране от неевропейски донори - от кмета на Несебър с грант от посолството на Съединени американски щати за ремонт на средновековна черква, до стотици неправителствени организации с норвежки и швейцарски грантове - сигурно биха желали да знаят по кое време, по какъв начин и кой пояснява един план на неправителствена организация с неевропейски донор като " злотворен ". Засега отговорът е ДАНС, прокуратура и Министерство на вътрешните работи. И това е извънредно притеснително.

За да изясним каква е разликата сред лов на (временно неудобни) вещици и следствие на действителна незаконна (включително противодържавна дейност), има и може да има единствено една начална точка - азбучните, елементарни и записани в конституцията права, които никой Цацаров, Гешев и който и да е момента на върха на свръхцентрализираната прокуратура, може да промени.

Всеки има право на социална активност, в това число и на такава срещу участието в Европейски Съюз и НАТО, в границите на закона . Също и против участието на България в Организация на обединените нации, франкофонската общественост, ФИФА и международната федерация по художествена гимнастика. Може да се бориш за евразийска България, може и за присъединение към княжество Монако (б.а. тук даже малко съм помагал, беше подбив и половина, такова и си остана), може и за привикване на референдум дали България да стане американски щат. Всичко е толкоз законно, колкото и първите изявления от 1990г, че България би трябвало да влезе в НАТО, когато още не беше публично разхлабен Варшавския контракт. Геополитическата ориентировка на една страна е резултат на първо място от вътрешен политически консенсус, на обществена полемика и законни ограничения в границите на закона.

Всеки има право и на политическа активност, в границите на закона . Лимитите тук са ясни - конституция, бистрота на даренията, възбрана за финансиране от задгранични фондации и по този начин нататък. Има обаче един значим неуточнен въпрос, освен това сериозен - каква е тъкмо границата на активността на задграничните политически фондации, чиито представители от време на време потръпват от очевидно стеснение, когато на публични събития благодарен министър председател обществено благодари за получена помощ, която би се тълкувала съгласно уставите и законите като неприемлива интервенция.

Накратко, работата на политическите фондации в България продължава да е сива зона, която в сегашната политическа обстановка никой няма интерес да обяснява с изключение на няколко срамежливи анализатори, просто поради почитание към разпоредбите.

И още един значим въпрос - в случай че задграничните фондации са евентуално рискови за националната сигурност, не са ли тогава рискови и последните промени в закона за политическите партии, които понижиха държавната дотация и оставиха на бизнеса да ги финансира безлимитно?

Всеки има и право на медии със всякаква устременост и идеология, още веднъж в съблюдаване на закона . Незаконни са медии с неразбираемо финансиране (има специфичен закон за пране на мръсните пари, за чието съблюдаване дава отговор финансовото разузнаване към ДАНС) и съответния закон, прилаган от Съвет за електронни медии, за малките екрани.

Тук и трите институции, тръгнали да проверяват " злонамереното въздействие ", дължат отговор на доста въпроси, като да вземем за пример по какъв начин под носа на финансовото разузнаване над 300 милиона лв. от КТБ се оказаха законно във към този момент несъществуващата ТВ7, както и по какъв начин партийната телевизия на партия " Атака ", Алфа ТВ, продължава да работи, разпространявайки език на омразата и послания, които по последните изявления на Цацаров и Гешев влизат непосредствено в определението на " злонамерено въздействие ". Дали това не е обвързвано с това, че и двете малките екрани са обслужвали партии, които крепят политическото статукво и даже вземат участие в ръководството?

Всеки има право на стопанска активност, в това число на даване на информация и разбори против възнаграждение . Предоставянето на информация и разбори е активност в границите на закона и има десетки сдружения и организации, които вършат това за задгранични клиенти и донори. По отношение на държавните секрети България, по закон въпреки всичко съвременна и европейска страна, има закон за класифицираната информация.

Засега никой не е обяснил каква държавна загадка е издал русофил " номер один ", тъй като съгласно задачите на сдружението и в границите на активността си той няма по какъв начин да знае по законов метод друго, с изключение на броя на изядените кебапчета на годишния русофилски събор на язовир Копринка и междинната възраст на присъстващите. Тук прокуратурата следва незабавно да изнесе в своя нов жанр най-малко намек за данни, предадени по " шпионския скандал ", които да съставляват държавна загадка или друга значима информация, обвързвана с националната сигурност.

Какво е тогава " злонамерено чуждo въздействие " (foreign malign influence)?
Институционалното дефиниране на това какво е и какво не е злонамерено непознато въздействие наподобява не се е случило още, съдейки по спорните и на моменти с антидемократичен уклон изявления по шпионската спекулация от прокуратура, ДАНС и Министерство на вътрешните работи. Няколко големи образеца обаче стоят от години и даже десетилетия, и бездействието по тях е най-големият източник на подозрения дали сегашният ентусиазъм е резултат от някакво институционално узряване или просто отблъскване на номера пред западните служби за трупане на актив на единствения претендент за предстоящ основен прокурор, както и потребление на обстановката за почистване на неуместни предприемачи, свързани с аферата КТБ и разпределянето на нейните активи към политици-бизнесмени със мощно въздействие в правосъдната система.

В България работят от години паравоенни групировки за военно образование и изпращане на доброволци на страна на Русия против трети страни. Няма обществена информация за дейности на службите, дейни в този момент по " шпионския скандал ", по тях, макар че записването в непозната войска съставлява непосредствено слагане в работа на непозната страна.

В доминираната от страната енергетика се прокарват неизгодни, дълготрайно ангажиращи енергийни планове посредством политическо лобиране, противоречиви бизнеспланове и дейности на високопоставени държавни чиновници в енергетиката, които мъчно могат да се дефинират като гарантиращи енергийната сигурност и диверсификация.

В българския политически живот и даже в ръководещи обединения вземат участие политически партии с очевидно задгранично финансиране , съмнителни бизнес връзки и директна поддръжка от съветската страна, политици и медии.

В българските медии макар новите " целеви " закони се получават активи от скрити притежатели , в нарушаване на ограниченията против изпирането на пари и банковите регулации.

В българското осведомително пространство, т.е. медии плюс обществени мрежи, се води забележима агитация и осведомителна война , основаване на всеобщи психози ( " ще ни вземат децата ", " НАТО пуска кемтрейлс " и прочие).

Ключови български сдружения са с неразбираем краен притежател - образците са хиляди, само че най-интересен за службите би трябвало да е Булгартабак, за който се оказа, че и българският министър председател не знае отговора на този въпрос.

Въпреки основателните въпроси, макар сериозните журналистически следствия, макар рецензиите на партньорски институции, до момента освен не е имало дейни действия на " евроатлантическото трио " от силови институции по тематиката, а в противен случай - по сигнали, подадени до прокуратура и ДАНС, се регистрира официална активност и цялостна липса на интерес.

Казусът " Южен поток ", довел през 2014г до невиждано до този миг напрежение сред България и Европейска комисия, остава неуточнен, няма и отговор на въпросите има ли политици и депутати, забъркани в договарянията от българска страна, макар следствията, в които се включи даже " Ню Йорк Таймс ".

В началото на тази година бяха направени разкрития, довели до лишаване на българско поданство на лица, които не би трябвало да са минали филтъра на ДАНС, само че са съумели. Най-фрапиращите случаи бяха на наказан в Съединени американски щати съветски предприемач, за който ДАНС не беше видяла информация, налична при обикновено търсене в Гугъл, и брачна половинка на началник на съветска банка, придобивала активи в телекоми, преправка на цигари и даже футболни клубове.

След всичко забелязано до момента по мистичното " задгранично зловредно въздействие ", подозренията дали прокуратура, ДАНС и Министерство на вътрешните работи на Република България в действителност ще пазят евроатлантическата ориентировка и национална сигурност, остават големи.

В ръцете на неработещи и овладяни институции, мъглявите причини по националната сигурност и партньорствата със западни служби могат елементарно да се окажат единствено още едно съображение на деяние против неуместни на статуквото лица, освен това - под булото на строго класифицираната информация. Което, в най-критикуваната за корупция и липса на господство на закона страна в Европейски Съюз, надали ще учуди същински някого.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР