В социалната мрежа Tik Tok български потребител е публикувал видео,

...
В социалната мрежа Tik Tok български потребител е публикувал видео,
Коментари Харесай

Шефът на СЗО не е казвал, че бустерните дози убиват деца

В обществената мрежа Tik Tok български консуматор е разгласил видео , съгласно което ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус споделя, че бустерните дози на имунизациите против Covid-19 убиват деца.

Твърдение: Шефът на СЗО споделя, че бустерните дози убиват деца

Видеото е обществено и съгласно данните в приложението е гледано над 14 200 пъти. Видео с изказванието се популяризира и във Фейсбук.

Екипът за инспекция на обстоятелствата на БНР откри, че фрагментът е от конференция на СЗО на 20.12.2021 година, когато Гебрейесус акцентира позицията на Организацията за неналичието на правдивост при разпределението на имунизациите по света.

Изявлението му може да бъде забелязано тук, а цитирания фрагмент със противоречивото изказване - тук



В публикувания фрагмент в действителност Гейбрейесус е споделил следното:

"...ако ще се употребява (бустерна доза ваксина против Covid-19), е по-добре да се съсредоточим върху тези групи хора, които са в риск от тежко заболяване и гибел, вместо, както виждаме, някои страни да слагат бустерни дози на деца, което не е вярно. "

Пред Ройтерс представител на СЗО прецизира, че Тедрос Гейбрейесус е заекнал при изговарянето на първата сричка от думата "children " (деца) - "chil ", което е прозвучало като "cil/kil " (kill на британски език значи убивам). Веднага по-късно той произнася вярно думата, като съчетанието на сричката и думата се чува като "cil-children ". От СЗО акцентират, че „ всяко друго пояснение на това е 100% неверно “, с изключение на посоченото в транскрибирания текст.

"Вместо да поставяте бустер на деца в страни с високи приходи, е по-добре да ваксинирате възрастните хора в страни, където има даже такива, които нямат никакви сложени дози ", споделя незабавно по-късно Гейбрейесус, което дава повече подтекст на публикувания фрагмент.

Подобна позиция на ръководителя на СЗО е имало и в предходни негови изказвания.

Заключение

Изнесените нагоре обстоятелства демонстрират, че изказванието, че шефът на СЗО е споделил, че бустерните дози убиват деца е НЕВЯРНО. Тедрос Гебрейесус просто позволява говорна неточност, която волно или несъзнателно се популяризира като погрешно изказване.

Източник: БНР

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР