В софийското 125-то училище прибегнаха до жребий в присъствието на

...
В софийското 125-то училище прибегнаха до жребий в присъствието на
Коментари Харесай

Столично училище класира първокласници с жребий

В софийското 125-то учебно заведение прибегнаха до чоп в наличието на нотариус поради големия брой кандидат-първокласници и идентичен брой точки на някои от тях. И до момента в който в някои столични учебни заведения искащите са повече от свободните места, то във врачански учебни заведения се борят за всеки първокалсник, с цел да имат най-малко един клас, сподели.

Много искащи за едно учебно заведение, стеснен брой места – нормалната картина в София. Над 450 заявки за първи клас са постъпили в 125-то учебно заведение. Местата са единствено 146, разпределени в 6 класа по 24 деца. Според разпоредбите на Столичния общински съвет за банкет в първи клас – когато при равни условия има по-малък брой места в сравнение с са претендентите – тогава се ползва процедура на инцидентен избор.

“При нас за паралелката с проучване на съветски език имаше 29 деца, които са с равни условия, а местата са единствено 9 и бяха изтеглени 9 входящи номера, които да бъдат класирани. Не ме задължава наредбата, само че взех решение, че е добре процедурата да бъде осъществена в наличието на нотариус. Искам всичко да е прозрачно”, изясни Венелина Николова – шеф на 125 СУ “Боян Пенев”.

Различна е обстановката в учебното заведение в село Зверино, община Мездра. То събира деца от 6 околни села. Въпреки това от управлението му имат опасения, че на 15 септември в клас може да постъпят много по-малко първолаци от предстоящото. Причината: част от локалните хора, които работят в София, може да се премесят там за непрекъснато.

“Децата последователно намаляват… радваме се, че тази година децата ще бъдат 19”, сподели Димитрина Драганчева – начална учителка.

За да притеглят възпитаници, педагозите всяка година срещат родителите с преимуществата на образователното заведение – безвъзмездна закуска, обяд и превоз. Но какъв брой от празните чинове ще се запълнят – ще е ясно чак наесен.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР