В Софийския районен съд започна делото на Националната агенция за

...
В Софийския районен съд започна делото на Националната агенция за
Коментари Харесай

Експертиза трябва да каже кога и как са източени данните от приходната агенция

В Софийския областен съд стартира делото на Националната организация за приходите (НАП), която апелира санкцията от 5.1 млн. лева, наложена от Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) поради теча на персоналните данни на над 6 млн. души предишното лято.

Делото стартира с решение на съда да назначи компютърна експертиза, която би трябвало да бъде подготвена до 11 май. Тя би трябвало да ревизира по какъв метод от техническа позиция е сбъднат нерегламентиран достъп до персоналните и осигурителни данни на над 6 млн. души.

Експертът би трябвало да бъде избран от ректора на Техническия университет в София. Вещото лице би трябвало да каже и по кое време тъкмо е изработен пробивът в базата данни на Национална агенция за приходите и да уточни какви превантивни ограничения е трябвало да предприеме приходната организация, с цел да предотврари нерегламентирания достъп до данните.

От Национална агенция за приходите потвърдиха, че въпросът за точния миг на хакерската офанзива към момента няма отговор, защото те самите са разбрали за теча на данни от медиите на 15 юли 2019 година От приходната организация настояват, че нямат никаква виновност за случилото се.

" Основните ни съображения са, че Национална агенция за приходите е администрацията, която самоуверено мога да кажа, че има средствата, потенциала и ресурсите, с цел да обезпечи отбраната на персоналните данни на всички жители, както на България, по този начин и на задграничните ни клиенти ", съобщи основният юрист на организацията Десислава Лукова пред съда. По думите й, по отношение на системата на Национална агенция за приходите е осъществено незаконно действие и следствието по него към момента продължава.

" Извършват се инспекции от ГДБОП, ДАНС, не престават и дейностите на Специализираната прокуратура ", сподели още Лукова.

Пред магистратите тя напомни, че по случая е осъществена инспекция от Глобалния конгрес, както и от анкетна комисия към Народното събрание.

" Към сегашния миг заключението е, условно казано, че чиновници на Национална агенция за приходите, както и самата организация като админ на персонални данни, нямат виновност. Спрямо нас е осъществено закононарушение ", счита юрисконсултът.

Адвокатът, който съставлява Комисията за отбрана на персоналните данни отхвърли коментар пред публицисти.

Жалбата на Национална агенция за приходите против акта на Комисията бе импортирана в съда още през септември, само че се преглежда едвам в този момент, защото трима съдии от районния съд си направиха отказ с аргумента, че са измежду засегнатите от теча на данни.

За пробива в системата на Национална агенция за приходите са упрекнати трима души - притежателят на " Тад груп " Иван Тодоров, комерсиалния шеф Георги Янков и на служителя Кристиян Бойков. Тодоров към момента е в ареста, а Янков и Бойков бяха освободени против парична гаранция.
Всичко по тематиката за източените персонални данни от приходната организация, обвиняванията против чиновници в " ТАД Груп " и следствието - тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изтичането на персонални данни от Национална агенция за приходите (157)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР