В София започва строителството на 9 нови сгради на детски

...
В София започва строителството на 9 нови сгради на детски
Коментари Харесай

В София строят забавачки за 23 млн. лв.

В София стартира строителството на 9 нови здания на детски градини, които ще са подготвени следващата година и костват над 23 млн. лева Те ще са в кварталите „ Кръстова вада “, “Курило “,„ Манастирски ливади – изток “, и регионите „ Витоша “, „ Искър “, „ Подуяне “, „ Красно село “ и „ Илинден “.

Тази година откриват забавачки за общо 8 млн. лева в кварталите „ Драгалевци “, „ Красно село “ и „ Младост “. Градината в „ Младост “ през днешния ден бе открита от столичния кмет Йорданка Фандъкова и коства 3,8 млн. лева Детското заведение поема 10 групи, от които 3 са яслени, а 7 са за по-големите малчугани. Вече са записани 232 деца, които от 3 септември ще стартират да го посещават. “С новата детска градина се уголемява активността на съществуващата градина в „ Младост “, където също има 10 групи, тъй че на процедура това ще бъде най-голямата детска градина в София с 20 групи “, сподели кметът. С отварянето на забавачката се взема решение казуса с дефицита тук-там за детски градини в региона, счита Фандъкова. Тя регистрира и, че за последните 10 години общината е вложила 180 млн. лева и е построила над 90 нови здания на детски градини.

Според Националния предприемчив комитет за качествена и новаторска просветителна система, обаче, общината не строи задоволително детски градини, учебни заведения и физкултурни салони. Затова от комитета готвят митинг пред Столична община на 10 септември. Те ще упорстват още Столична община да даде ваучери, с които да бъде обезщетено всяко останало отвън класиранията дете, както и за цялостно автоматизиране на системата за кандидатстване в ясли и детски градини. Сред настояванията им са още и обезпечаване на средства за назначение на спомагателен помощник-възпитател за всяка група, която надвишава числеността на децата, заложена в наредбата. Протестиращите ще желаят и оставката на шефа на Дирекция „ Образование “ Мария Минчева и на Ирена Николова – основен специалист в Дирекцията.

„ Става дума за политическа акция, а не за гражданска самодейност. Защото условията, които имат тези хора ясно демонстрираме, че ги изпълняваме. Току що към този момент разгласих, че откриваме нови детски градини в регионите „ Витоша “ и „ Младост “. Те приказват, че няма проекти за строителство в кв. „ Манастирски ливади “, а там градината е проектирана и средствата са заложени. Абсолютно всичко, което прочетох от тях до момента, е това, което ние изпълняваме през последните години – и електронната система за записване, и подреждането на записваните деца с хронични болести “, отговори Фандъкова.

Кметът разгласи, че е отговорено по Закона за достъп до информация на питанията на комитета във връзка с инспекциите на недобросъвестни шефове, и има и глобени. „ Това, обаче не би трябвало да хвърля сянка върху всички шефове и учители. Работата с деца със болести е сложна. Години наред се използваше една разпоредба на Министерството на здравеопазването със лист, който от комитета подлагат на критика с съображение, тъй като шефовете го нарушават. При запитвания които направихме до Министерството на здравеопазването стана ясно, че този лист е за деца за банкет в лечебни заведения. Той не може да се употребява за банкет в детските градини. Затова сътворих работна група, която сега работи дружно с представител на Министерство на здравеопазването да се направи лист с хронични болести, при които децата наложително да би трябвало да се социализират “, сподели още Фандъкова.
 zez_0904  zez_0893  zez_0852  zez_0839  zez_0830  zez_0829  zez_0820
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР