В София започва работа първата компания за споделено ползване на

...
В София започва работа първата компания за споделено ползване на
Коментари Харесай

Услугата за електрически тротинетки Lime стартира в София

В София стартира работа първата компания за споделено прилагане на електрически тротинетки, заяви Столична община. Това е Lime, която досега работи доста интензивно в Европа. 

В поддръжка на засилващия се интерес към този вид напредване, в централната градска част на София към този момент стартира отделяне на повече от 200 дребни терени за гратис паркиране на колела, мотопеди и тротинетки, показват от Общината. Мярката е част и от тактиката за възстановяване качеството на въздуха, защото един от главните замърсители е точно автомобилният трафик.

Столичната община и организация “Безопасност на придвижването по пътищата ” работят по регламентиране използването на електрическите тротинетки посредством предложение за изменение в Закона за придвижване по пътищата. Малко под 2% са употребяващите велосипед за напредване в София.

Lime работи като искащите да употребяват тротинетките (или скутерите) си смъкват мобилното приложение на услугата и вкарат банкова карта. С приложението мечтаната от тях тротинетка се отключва посредством екрана на телефона елементарно на улицата. След като подкарат с крайник градската машина за напредване, стартира да се брои цена на услугата, която отвън България е 0,15 евро за километър, плюс стартова такса. Когато приключат пътуването си, потребителите маркират с екрана на телефона това, заключват съответната тротинетка и тя остава на улицата, в подобаващите за това места без да пречи. Веднага след края на пътуването употребилият услугата е таксуван. 

Тротинетките имат фар, който се вклюва за нощното каране. Те могат да развият много висока скорост, тъй че е целесъобразно да се карат деликатно и постоянно да се следи за сюрпризирани пешеходци в близост. 

Имат и звънец като на велосипедите.

Цената на услугата на този стадий е 1,50 лева за отключване на скутера и по 30 ст. за всяка последваща минута каране. 

Един от най-популярните стартъпи в международен мащаб - Lime, който се прави оценка на 2,4 милиарда $, към този момент работи в най-големите европейски градове, а получените неотдавна 310 млн. щатски $ рискови вложения в него му разрешават да разшири услугата си и на нови пазари, измежду които и българския, означават специалисти.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР