В София всички разбират много добре, че за развитието на

...
В София всички разбират много добре, че за развитието на
Коментари Харесай

Руски експерт: Единственият проблем пред възобновяването на „Южен поток“ е България

В София всички схващат доста добре, че за развиването на националната стопанска система им е нужен пренос на съветски газ, споделя Сергей Правосудов

Възобновяването на плана „ Южен поток " е допустимо, само че казусът е, че сериозността на България, като сътрудник, провокира огромни подозрения, смята шефът на съветския Институт за национална енергетика Сергей Правосудов, представен от организация " Рамблер " и " Фокус ".

Експертът изяснява, че тук става въпрос за трето отклонение към „ Турски поток ".

Както изяснява организацията, „ работата е в това, че „ Газпром " е решил да приключи газопровода от компресорната станция „ Починки ", намираща се в Нижегородска област, до компресорна станция „ Русская " в Краснодарския край. Това е огромен план, включващ построяването на тръба с обща дължина 1625 км и в началото проектирана за газопровода „ Южен поток ".

„ Южен поток ", както е известно, бе анулиран от България през есента на 2014 година, заради украинската рецесия и след визитата на американските сенатори, водени от към този момент починалия Джон Маккейн, който в последна сметка изиска ултимативно от София да се откаже от плана с Русия.

В резултат на това се появи турският поток, който на процедура съставлява полу-версията на „ Южен поток " с единствената разлика, че размерът на газа от втората линия ще влезе в Европейски Съюз не непосредствено, а през Турция.

Сегашните потребности на турския поток се покриват от съществуващите газопреносни уреди на Газпром в Русия, тъй че незабавно по-късно решение се заприказва за това дали съветската компания възнамерява да се върне към " Южен поток ".

„ Теоретично, всичко това е допустимо, само че в този момент никой не може да каже до каква степен е действително. При това, всички помним, че политическото управление на България се е обръщало неведнъж към Русия във връзка този план ", заключва Правосудов.

Както отбелязва медията, „ с президента на Русия Владимир Путин се срещнаха както президентът на България Румен Радев, по този начин и министър председателят на страната Бойко Борисов, т.е. представители на двете основни политически партии, които са в спор една с друга, само че и двете се застъпват за „ Южен поток ".

„ В България всички схващат доста добре, че за развиването на националната стопанска система им е нужен пренос на съветски газ - като най-малко под формата на второто отклонение на „ Турски поток ", а в най-хубавия случай под формата на непосредствено влизане на съветски газ на територията на България. Всички приказват за това, че в границите на нашия южен експортен газопровод може да бъде издигнато и трето отклонение, което да получи името „ Южен поток ". Но не е ясно дали „ Южен поток " е нужен в модерна Европа, " споделя специалистът.

„ От друга страна, не трябва да забравяме това, че към днешна дата към този момент са издигнати мощностите на „ Северен поток 2 " и от тук поражда въпросът - а нужно ли е изобщо трето отклонение на „ Южен поток " и ще бъде ли тя запълнена напълно с газ ", установи Правосудов.

Според специалиста постоянният дефицит на газ в Европейския съюз през зимата може да бъде тласък за позитивно решение, заради което в зимния интервал нормално Москва усилва преноса на съветски газ до европейските страни през територията на Украйна.

„ Ето за какво, в случай че разполагаме с днешните индикатори, не можем да се откажем изцяло от украинския пренос, даже в случай че и двете разклонения на „ Турски поток " и магистралният газопровод „ Северен поток 2 " бъдат осъществени ", обобщава Правосудов.

„ Рамблер " отбелязва, че „ не би трябвало да се не помни, че украинската газотранспортна мрежа би трябвало да се модернизира, което изисква големи пари, с които Украйна просто не разполага. Нещо повече, новите газотранспортни планове на Русия значат качествено намаляване на преноса през територията на Украйна, а това ще докара и до бърза деградация на газотранспортните мощности в тази страна. В резултат след 5-10 години Украйна може порсто да е неспособна да транспортира огромни размери съветски газ през своята територия, а това към този момент е огромен риск и по тази причина може да се получи обстановка, в която търсенето на съветски газ в Европейски Съюз да се усили ".

„ От друга страна, с българите има доста проблеми - да вземем за пример, те би трябвало да построят газотранспортния сектор до границата със Сърбия, само че те първо откриха една строителна компания, по-късно друга, започнаха каузи, а реализацията на плана стои на място. По този метод се повтаря историята с „ Южен поток ", където те първо не правеха нищо, по-късно отдръпнаха разрешението си за плана. Затова в този въпрос България е характерен сътрудник и би трябвало да изчакаме цялостната реализация на „ Турски поток ", заключва Правосудов.

„ И когато те създадат интерконектор до Сърбия и свършат всички останали работи, които са нужни за доставката на съветски газ от Турция, а не от Украйна, тогава фактически може да стартира диалог за вероятностите пред „ Южен поток ", разяснява съветската организация.

„ Също по този начин би трябвало да напомним изказванията на управлението на " Газпром " и на Министерството на енергетиката на Руската федерация, че построяването на " Южен поток " е допустимо единствено в случай че съветската страна получи твърди гаранции от европейските управляващи. Важен фактор е и събитието, че четирите тръби на „ Южен поток " бяха планувани в напълно друга ера, когато „ Газпром " и множеството енергийни специалисти на остарелия континент разчитаха на растежа на потреблението в европейската стопанска система ", отбелязва още „ Рамблер ".

„ Европейците водят спорна политика. От една страна те споделят, че въглеводородите не им харесват и че им би трябвало колкото може повече възобновима сила, а от друга настояват, че би трябвало да закрият Топлоелектрическа централа и АЕЦ. И в следствие се получава по този начин, че просто ще бъде невероятно да оцелеят единствено с възобновимата сила ", установи Правосудов.

„ Просто поради това, че възобновимата енергетика е нестабилна, при всички случаи те ще се нуждаят от съветски газ ", заключва организация Рамблер.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР