В София тази вечер се провежда протест срещу намесата на

...
В София тази вечер се провежда протест срещу намесата на
Коментари Харесай

Рашков: Турция се намесва във вътрешните работи на България

В София довечера се организира митинг против намесата на Турция във вота у нас, поради която България по-рано през днешния ден реагира публично. Организирането на хората протече в обществените мрежи и събитието не е декларирано пред управляващите. Първоначално протестиращите се събраха пред постройката на турското посолство. Столичната полиция предприе изключителни ограничения за сигурност. На мястото се виждат най-малко четири микробуса, извозили жандармеристи. Около 17.30 часа напрежението се повиши, откакто момчета пробваха да пробият полицейския кордон и към постройката полетяха домати. Протестиращите блокираха и бул.  " Васил Левски ". Телевизиите ги пресмятат на  " няколко десетки ". Сред тях се виждат футболни почитатели.

Към 18.15 протестиращите потеглиха на шествие към постройката на турската резиденция, която се намира на метри от Софийски университет. Агенция БГНЕС заяви, че събралите се носят плакати на Румен Радев. На други пък написа: „ Турция е рисков, некоректен и непредсказуем комшия “. В 19 ч. шествието се реалокира пред Ректората, както е известно проф. Анастас Герджиков е ректор на СУ.

Успоредно елементи на жандармерията се пренасочиха към постройката на Българска национална телевизия, където от 20 часа е дебатът сред Радев и Герджиков. Реакцията е превантивна, в случай че множеството се насочи към Българска национална телевизия.

 

" Сега " напомня събитията по-рано през днешния ден:  

" Станахме очевидци на държанието на представителни органи на Турция, което може да се пояснява, откакто касае политическите процеси у нас, като интервенция във вътрешните работи на България ". Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков на брифинг пред публицисти. Той цитира и изявления в турски медии на публични лица от Федерацията на балканските изселници, както и на кмета на община Кестел, Бурса, за поддръжка за Движение за права и свободи на миналите избори.

Рашков даде за образец и изявления в турската преса, в които се споделя, че у нас за първи път има претендент за президент турчин, и изводи като " желаем турчин да бъде президент на България ". Сред посочените от него призиви са и " мощен глас от прародината ", " Турция към бащините си земи ".  " Опитаха да ни асимилират с оръжие, само че не съумяха, в този момент се пробват политичеки, само че няма да съумеят. Трябва да осигурим политическа поддръжка за братята ни там ", споделя пък представител на Федерацията на балканските изселници.

Само часове по-късно се появи и информацията, че турският дипломат в София е бил привикан в българското Външно министерство. " На 18 ноември 2021 година бе извършена среща сред непрекъснатия секретар на Министерството на външните работи на Република България Иван Кондов и изключителния и пълномощен дипломат на Република Турция в София Айлин Секизкьок, по отношение на произвеждането на изборите за президент и вицепрезидент на България и за народни представители на 14 ноември 2021 година, в това число идния втори тур на президентските избори на 21 ноември 2021 година ", написаха в публично известие в Министерство на външните работи

Според българското дипломатическо ведомство, на турската страна е било  " привлечено вниманието за случаи на ангажиране на публични лица, турски политически водачи, изселнически организации и медии с предизборна пропаганда и апели в Република Турция за гласоподаване в интерес на политическа партия у нас ".

Българската страна изразила очакване турските институции и публични лица изрично да се въздържат от пропагандни дейности и политически послания, имащи отношение към изборния развой в България, по време на идния втори тур на изборите за президент и вицепрезидент на България на 21 ноември 2021 година

От сряда партия Движение за права и свободи стартира пропаганда и в Истанбул в поддръжка на претендента за президент, подсилен от ГЕРБ, Анастас Гержиков. Това се вижда на страницата на структурата във Facebook, на която е оповестен и постер на Герджиков с претендента за вицепрезидент - Невяна Митева. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР