В София тази вечер се проведе първата конференция за алтернативни

...
В София тази вечер се проведе първата конференция за алтернативни
Коментари Харесай

В края на май ще започне процедурата за изграждането на интерконектора с Гърция

В София довечера се организира първата конференция за различни източници на природен газ, с акцент върху втечнения природен газ. На форума бяха разисквани тематики свързани с опциите на пазара в България и района. Премиерът Бойко Борисов съобщи, че чака първатa копка на градежите по интерконектора Гърция-България да бъде направена в края на май.

Подобна среща в подобен формат се прави за първи път в България. Едни от тематиките, които бяха разисквани, са енергийната сигурност на България и либерализирането на пазара на газ.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че чака, че на 20 май ще бъде направена първа копка на градежите по интерконектора Гърция-България. Борисов персонално показа пред медиите Том Пейл, ръководител на Американския енергиен алианс.
Бойко Борисов, министър-председател: Газовият хъб " Балкан " и нашата мрежа, която разширяваме, и преноса през България е доста добре изчислен и обвързван с Третия енергиен пакет. Целта на днешната среща и диалозите е диверсификацията вътре на производството в страната и в случай че има по-евтин газ от настоящия, който доставяме, нашите консуматори да получават най-евтиния газ. Ако американците дават по-добра цена, а тука говорихме по какъв начин може през вноските от НАТО, през американските бази и учения в България да мислим по тези държавни субсидии, които дава Съединени американски щати, само че сме доста при започване на разговоря. Т.е. ще запознае и президента Тръмп с това, за което сме говорили. Том Пайл - ръководител на Американския енергиен алианс и Института за енергийни проучвания във Вашингтон: Срещата ни беше ползотворна и научих доста за целите на България, вероятностите пред енергетиката, енергийните източници и сигурността.
Енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че България към момента е подвластна от един единствен източник на природен газ. Тя съобщи, че чака още през май да бъдат определени компаниите, които ще взе участие в построяването на интерконектора.
Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Реализирайки всички тези инфраструктурни планове в региона на природиния газ, ние считаме, че това е една добра основа, една по-добра база за осъществяване на една по-мащабна идея. За създаване на газоразпределителен център на територията на България ". Ако ние осъществяваме всички тези планове - тези междусистемни връзки на България със прилежащите на нас страни. А те ще бъдат осъществени. Ние ще създадем предпоставки точно България да стане това средище и този натурален път на потоците природен газ, както от север, по този начин и от юг.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР