В София ситуацията остава тревожна. По информация на Столичната РЗИ

...
В София ситуацията остава тревожна. По информация на Столичната РЗИ
Коментари Харесай

РЗИ: София е трайно в „червената зона“


В София обстановката остава тревожна. По информация на Столичната РЗИ новите заболели са 594 и София се намира трайно в алената зона, се споделя в известие на общината след съвещанието на щаба за битка с епидемията от ковид.

По предписание на кмета на София Йорданка Фандъкова се организира съвещание на Софийския действен щаб за ограничение разпространяването на COVID-19 в наличието на доктор Данчо Пенчев, шеф на Столичната РЗИ и началника на Регионалното ръководство по обучение – София Ваня Кастрева, уведомяват от Столична община.

Последните изследвания демонстрират клъстерното разпространяване на заболяването и заразяване, където не може да се обезпечи отдалеченост. Затова е значимо на работното място да се увеличи контрола от страна на работодателите, за съблюдаване на ограниченията за стерилизация, проветряване и обезпечаване на отдалеченост. Броят на пациентите в интензивните отделения също се усилва, допълват от общината.

Капацитетът от кревати за болните от КОВИД-19 ще бъде уголемен, като със заповед на министъра на опазването на здравето всяко лечебно заведение би трябвало да обезпечи потенциал до най-малко 10% от базата си. Това е положително решение, само че остава огромната компликация за обезпечаване на лекари, медицински сестри и санитари, които да се грижат за болните.

В нощните заведения нужната отдалеченост не може да се реализира. Затова щабът взе решение Столичната РЗИ да издаде заповед от на следващия ден 25 октомври от 6.00 часа нощните заведения да преустановят своята работа в границите на две седмици, т.е. до 8 ноември.

На съвещанието се взе решение и да се предложи на работодателите, където е допустимо чиновниците да продължат да работят онлайн, за ограничение на контактите на работното място.

По предложение на доктор Пенчев на общопрактикуващите лекари ще се дава опция да правят първично епидемиологично изследване и да имат опция да нанасят контактните лица в националната осведомителна система.

Кметът Фандъкова осведоми за осъществените инспекции от екипите на Столичен инспекторат и полицията и акцентира, че продължава засиления надзор. Фандъкова изиска също да бъде изработен още веднъж тест на личния състав в общинските обществени домове. Ще бъде обновена помощта за закупуване на артикули от първа нужда, храна и медикаменти, за възрастни самотни и заболели хора за да се понижи нуждата от излизане.

Продуктите ще бъдат закупувани по предварителна поръчка. Заявки ще се одобряват от понеделник, 26 октомври 2020 година в оперативния център на дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита " на Столична община на телефон 02/9041397.

Екипите на Столичната община, полицията и Столичната здравна ревизия не престават с инспекциите за наложителното носене на маски в градския превоз, в комерсиалните обекти, както и при скупчване на хора навън. В последните 10 дни са направени над 640 инспекции в превоза и над 2000 в търговски обекти.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР