В София ще има само три зони за строителство на

...
В София ще има само три зони за строителство на
Коментари Харесай

Строителството в градинки и на небостъргачи в София ще се регулира със закон

В София ще има единствено три зони за строителство на небостъргачи над 125 м., санкциите за увреждане на културно историческо завещание се подвигат до 200 хиляди лева, а строителството в " зелените системи " ще бъде неразрешено. Това плануват промени в Закона за устройство и застрояване на София, които ГЕРБ ще внесат идната седмица.

" Законопроектът ще планува 3 зони, където да могат да бъдат правени високи здания над 125 метра ", сподели депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. Идеите за промени бяха показани и от основния проектант на София Здравко Здравков. Едната зона ще бъде към 7-ми километър на бул. Цариградско шосе ", където има сериозен инвеститорски интерес и към този момент има осъществени такива планове, втората зона ще бъде в регион " Люлин ", където е връзката с Околовръстен път. Третата зона ще бъде в региона към и зад Централна гара, където съгласно основния проектант високите здания няма по никакъв метод да затруднят живущите към тях и няма да нарушат гледката, сподели Ненков. " Изискването в закона ще бъде изрично, че всяка постройка над 75 метра, която има разгъната застроена повърхност над 20 хиляди кв. м., би трябвало да има така наречен транспортна симулация, която демонстрира, че когато постройката бъде издигната няма да наруши трафика в квартала ", изясни Ненков. Местата в София, където могат да бъдат строени здания сред 75 и 125 метра също би трябвало да бъдат обозначени.


© Анелия Николова

Александър Ненков

Със законопроекта се прави точна формулировка какво е " зелена система " и обсега на определението се усилва. Там където един парцел, междублоково пространство или място с детска площадка попадат в обсега, няма по какъв начин да има смяна на предназначението за строителство. Собствениците на тези парцели ще бъдат отчуждавани по плануваните в закона периоди, изясни Александър Ненков. Мария Илиева (ГЕРБ) добави, че след одобряването на обстоен организационен проект промени в жилищните комплекси няма да могат да се правят в границите на 5 години.

Александър Иванов (ГЕРБ) сподели, че с цел да се резервира културно-историческият образ на столицата е заложена регулация по две посоки. " Предлагаме Столичният общински съвет да се задължи в рамките до 6 месеца от приемането на закона да одобри разпоредба за изискванията и нормативи за образа на градското пространство, постройките и архитектурните ансамбли на столицата ", сподели Иванов. Втората регулация планува увеличение на санкциите за физически лица, притежатели или юридически лица, които със своите дейности или бездействия повреждат или са увредили културно-историческото завещание на София. " Заложили сме нарастване на санкциите за физически лица, които в този момент са от 1000 до 10 хиляди лв. да бъдат от 10 до 50 хиляди лева За юридически лица глобите, които сега са от 10 до 100 хиляди лв. ги предлагаме в параметри от 50 до 200 хиляди лв. ", добави Иванов.

Промяната на закона по всяка възможност ще докара до потребността на нов организационен проект на София, защото сегашният проект позволява строителство в градинки, какъвто е казусът с плана за небостъргач в " Стрелбище " и повдигането на високи здания на два имота и ъгъл на две улици. Според депутатите от ГЕРБ Столична община към този момент е дала задание за създаване на нов градоустройствен проект на столицата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР