В София ще има две детски градини, в които работещите

...
В София ще има две детски градини, в които работещите
Коментари Харесай

Не се притесняваме да гледаме децата на лекарите от първа линия

В София ще има две детски градини, в които работещите в ковид-отделения медици могат да водят децата си макар затварянето на детските заведения от другата седмица. 124 ДГ " Бърборино ", която се намира покрай ВМА, Александровска болница и " Пирогов ", е една от тях. " Сега " разговоря с шефа ѝ Теменужка Димитрова.

Димитрова управлява " Бърборино " от август 2017 година Опитът й като преподавател е 22 години в 167 ДГ " Малкият принц ". Завършила е предучилищна педагогика в СУ, както и стопанска система, счетоводство и надзор, отново в Алма Матер.

" Бърборино " е една от дребното градини, които имат специфична група за деца с диабет. Градината е с доста млад екип. " Имаме три медицински сестри. Направили сме приходи да имаме и четвърти медицински експерт, който да се грижи за гимнастиката на всички деца. След приема на храна децата би трябвало да имат характерно оживление, с цел да може глюкозата да се усвоява по-добре, изключително децата с диабет ", изяснява Димитрова.

Другото по-различно и плюс за тази градина е, че има екип за приобщаващо обучение, който е разполагаем непрестанно за всички деца. Това е плюс на градината.

" Бърборино " е базова градина на СУ, т.е. там студенти карат практиката си.

 

- Г-жо Димитрова, по какъв начин се стигна до решението " Бърборино " да е една от дежурните градини?

- Предложението пристигна от дирекция " Образование " и от Столична община. Екипът работи, за нас нямаше никакво терзание да не се съгласим. Децата са идентични, обстановката е такава, че би трябвало да сме оптимално потребни. Това, което вършим, е най-малкото, което можем да създадем за лекарите. Ние да вземем за пример сме сътрудници и другари с ВМА. Те ни поддържат във всяко начинание и наше събитие, тъй че е напълно естествено в този момент и ние да помогнем с каквото можем. Но съм сигурна, че и нито една друга градина не би отказала.

- Не беше ли по-правилно за самите деца да си останат в градините, които посещават и там да има дежурни групи? Позната конюнктура, учители…

- Това е решение на Министерски съвет и не съм аз индивидът, който да го разяснява, или да дава нови насоки и оферти. Уважаваме и съблюдаваме всяка заповед тъкмо и прецизно. Каквото можем – оказваме помощ, и гледаме да сме оптимално потребни, най-много за децата.

- Градината ще работи за деца на лекари. Трябва ли малчуганите по принцип са записани в общинска градини?

- Няма такова нещо. Градината ще работи за всички дечица на лекари от ковид-отделения.

- Не трябваше ли да се обезпечи поддръжка и за други родители – да вземем за пример за дружи лекари, за служителите на реда, за фармацевтите, които нямат алтернатива да работят за у дома?

- Доколкото съм осведомена, за всички е обезпечена поддръжка и помощ. Доста родители могат да работят от у дома. Всеки, които има потребност от помощ и поддръжка, я е получил.

- А вярно ли беше решението за затваряне на градини и учебни заведения? Виждаме образци на страни, които затварят всички друго, само че не и градини и учебни заведения, изключително за най-малките?

- И при нас се случи по този начин. Градините затвориха на 13 март, а учебните заведения бяха онлайн доста преди този момент.

- Имам поради настоящето затваряне.

- Като се има поради по какъв начин се случва наличието на децата от май до момента, всички родители съблюдават рекомендациите и който има опция, си задържа детето у дома. Детската ни градина е с 6 групи от по 28 деца.  Работим горе долу приблизително със 100 деца. Другите са оставени у дома поради пандемията. Не мисля, че е мотив за терзание това 3-седмично затваряне. Да, хубаво би било всички градини да работят, само че въпреки всичко здравето е най-ценно.

- Имате ли сътрудници, които са заболели сега?

- Нямаме заболели. Имаме 2 колежки, които бяха контактни. Тяхната карантина изтича към този момент. Имаме дечица, които са контактни и са си у дома – 3 са все още.

- Колко деца ще приемете от понеделник?

- Още нямам информация. Но е ясно, че групите ни ще са смесени - ще има деца от всички възрасти. Това е чудесна процедура и ние и сега я прилагаме.

- В какви условия ще ги посрещнете? Ремонтът на " Бърборино " се проточи извън периодите, имаше проблеми с приемането му и като цяло е христоматиен образец за общинското безхаберие по темата с детските градини.

- Децата ще бъдат в реновираното крило.  Ремонтът се забави по справедливи аргументи. Условията в този момент са прелестни. Има неща, които би трябвало да се преправят и поправят, само че групите са отворени, всичко е ново и чисто, базата е добра.

- Има ли по какъв начин градината да работа и през нощта поради промените в лечебните заведения?

- Няма по какъв начин да работим през нощта, няма такава процедура, няма по какъв начин да се случат нещата.

В отговор на въпроса по какъв начин изключителната конюнктура се отразява на децата в диалога се включва и Надежда Иванова, психологът на градината. Много е общо да се приказва за това по какъв начин се отразява на децата. Но цялото общество е в стрес и няма по какъв начин да не се отрази и на най-малките. Ние приветстваме всички деца, които посещават поради тежката обстановка. Играта и да се развиват с връстниците си е доста значимо. Винаги сме разполагаем за съвещания с родителите.

Запитана дали се втълпява виновност на децата, че са най-големите заразители, Иванова изяснява, че има потребност да се обърне внимание на думите, които се употребяват, с цел да се изяснява на децата. " От моите наблюдения не мисля, че децата се усещат отговорни. Но обстановката за тях също наподобява комплицирана. Макар че не препятства взаимоотношението и играта посред им ", изяснява психологът.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР