В София се провежда конференция на тема Кръгова икономика и

В София се провежда конференция на тема Кръгова икономика и ...

България е сред страните, които не се възползват от възможностите за рециклиране.


В София се провежда конференция на тема „Кръгова икономика и околна среда – технологии, системи и решения“.

На фона на големите количества генериран отпадък в Европа, търсенето на рециклирана пластмаса, която да бъде обратно вложена в различните производства е под 10 процента. Това стана ясно по време на конференцията, посветена на ползите от запазването на продуктите възможно най-дълго в икономическия цикъл.

България е сред страните, които не се възползват от възможностите за оползотворяване на отпадъчната продукция.

Бижута, произведени от стъклени отпадъци и кафе, сервирано в чашки от овесени ядки. Това са само част от иновативните решения на родните предприемачи в ефективното управление на ресурсите. Кръговият икономически модел цели максимално затваряне на цикъла производство-потребление и минимизиране на отпадъците. Ивелина Василева - председател на Парламентарната комисия по околната среда и водите: „Кръговата икономика не е по желание, а е и задължение. Повишава конкурентноспособността, насърчава иновациите и създава работни места на местно ниво“.

Повече от 100 представители на частния и публичния сектор в Европа са поели ангажимента: „До 2025-та година да влагат в нови продукти 10 милиона тона рециклирана пластмаса“.

Източник: econ.bg