В София се проведе протест в знак на солидарност с

...
В София се проведе протест в знак на солидарност с
Коментари Харесай

Протест пред полското посолство срещу решението за забрана на абортите в страната

В София се организира митинг в символ на взаимност с дамите в Полша, след решението на полския Конституционен съд за възбрана на абортите, даже и в случай че плодът е с увреждания.

Десетки българи и чужденци се събраха пред постройката на дипломатическата задача, облечени с черни облекла и носещи черни чадъри.

 Съдът в Полша: Абортът поради увреждане на плода опонира на конституцията (снимки) Виж още

" Притеснява ни ограничаването на свободата на хората и главно на дамите, което се случва по света всеобщо. Това е нещо, което заплашва България сега даже . Тук сме в символ на взаимност ", сподели една от протестиращите пред bTV.

Снощи за трети следващ път протестиращи излязоха по улиците на разнообразни полски градове, като в столицата Варшава още първата вечер се стигна до напрежение и конфликти с полицията. Демонстрантите подцениха възбраната за обществени събирания, оповестена от държавното управление в границите на битката против разпространяването на новия ковид, и скандираха: " Свобода, тъждество, права за дамите! ". " Позор " и " Война против дамите " пък бяха част от надписите на плакатите. Гражданите настояха за референдум по въпроса за абортите.

По публични данни в Полша, чието население е 38 милиона души, предходната година са регистрирани единствено 1100 аборта, голямото болшинство от които са били поради малформации на плода. Според неправителствени организации обаче броят на противозаконните аборти в страната и в задгранични клиники, направени от полякини, може да е близо 200 000 годишно , отбелязва Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Конституционният съд постанови в четвъртък, че абортът, който се прави заради увреждане на плода, опонира на конституцията. Така отпада едно от дребното учредения, при които бе позволено спиране на бременността в една страна със мощни католически обичаи. След като възбраната влезе в действие, абортите в Полша ще бъдат законни единствено при обезчестяване, блудничество или опасност за здравето или живота на дамата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР