В София със сигурност ще се проведе балотаж на местните

...
В София със сигурност ще се проведе балотаж на местните
Коментари Харесай

Сигурен балотаж в София прогнозират социолози

В София сигурно ще се организира балотаж на локалните избори. Най-вероятно той ще бъде извоюван от досегашния кмет. Това сочи изследване, извършено и финансирано от Центъра за разбори и маркетинг сред 12-и и 21-ви октомври измежду над 1000 пълнолетни жители на столицата.

Предизборната акция от последния месец е довела до съществени разлики по отношение на процентите, посочени от интервюираните през септември. Има разбъркване и в подреждането на персоналните рейтинги, където президентът Румен Радев резервира първото място, само че след него се подрежда към този момент Йорданка Фандъкова, а не Мая Манолова.

Според социолога Юлий Павлов - шеф на Центъра за разбори и маркетинг, Фандъкова е с преднина с към 9% пред съперника си Мая Манолова на първи тур на локалните избори, при догадка, че вотът е през днешния ден.

40,1 на 100 от евентуалните гласуващи биха дали своят вот за Йорданка Фандъкова, а за Мая Манолова - 31,2%. В съпоставяне с предходното проучване от септември, където разликата беше към три %, в този момент дистанцията се е нараснала на към девет, разяснява Юлий Павлов. Данните демонстрират дребен отлив на деклариращите, че ще гласоподават за Фандъкова - с 2,5 на 100 по-малко в съпоставяне със септември, и по-сериозен отлив от Манолова - от към 8%, означи Павлов.

По думите на социолога лекият отлив при Фандъкова, който е в границите на статистическата неточност, се дължи на това, че са се появили повече претенденти, и част от заявилите през септември, че ще дадат вота си за нея, са се разпръснали в тази посока. Това е и една от аргументите за спада при Манолова, изясни Павлов.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР