В София пред Паметника на българските революционери от Македония, Беломорието

...
В София пред Паметника на българските революционери от Македония, Беломорието
Коментари Харесай

В София отбелязаха 115 г. от избухването на Илинденско-Преображенското въстание

В София пред Паметника на българските революционери от Македония, Беломорието и Одринско се събраха десетки признателни потомци, членове и симпатизанти на Вътрешна македонска революционна организация, общественици и политици, с цел да отбележат 115 години от експлоадирането на Илинденско-Преображенското въстание. Това оповестиха от пресцентъра на Вътрешна македонска революционна организация.

 © Минко Чернев / Българска телеграфна агенция
На събитието са участвали водачът на Вътрешна македонска революционна организация, вицепремиер и министър на защитата Красимир Каракачанов, и народните представители от " Обединени патриоти " - Искрен Веселинов, Юлиан Ангелов, Милен Михов, Калин Поповски, Красимир Богданов, Александър Сиди, Станислав Станилов. Годишнината е била почетена и от представители на Македонския теоретичен институт, от Българското съдружие на родовете от Македония, от Националното съдружие на клубовете на запасното войнство " За достойнството на пагона " и от Държавната организация за българите в чужбина.

На паметника са били поднесени цветя и венци в символ на респект към героите, отдали живота са за освобождението и обединяването на Родината.
В думите си пред събралото се голям брой вицепремиерът Красимир Каракачанов е напомнил за саможертвата на въстаниците, които със смелостта и безкористността си би трябвало да служат за образец на днешните генерации. Той е отбелязал, че преди 115 години отзвукът от въстанието и кървавото му потушаване насочват публичното внимание на европейските страни към ориста на поробените българи в Македония.

Паметната дата е била маркирана и с шествие в Благоевград. То е било водено от народния представител от " Обединени патриоти " за Благоевградска област Атанас Стоянов, който е и заместник-председател на Вътрешна македонска революционна организация. С развети флагове на Вътрешна македонска революционна организация, понесли ликовете на именити войводи, участниците в шествието са достигнали до паметника на Гоце Делчев на централния площад в града. Там признателните патриоти са положили венци и цветя. Слово пред събралите се е произнесъл депутатът Атанас Стоянов, който е подчертал върху значимостта на Илинденско-Преображенското въстание за българската история.

И в събота, 21 юли, не престават събитията, с които се отбелязва годишнината от най-голямото българско въстание в Османската империя - Илинденско-Преображенското.

В София от 11.00 часа в парка " Св. Троица ", в регион " Илинден ", ансамбълът " Гоце Делчев " ще раздава брошури и ще показа фолклорна стратегия. Представители на НД " Традиция " ще създадат историческа възстановка на събитията отпреди 115 години.

В македонския град Смилево на 21 юли от 17.30 часа локално време ще стартира огромното общо честване на годишнината. На него ще участват българският евродепутат и заместник-председател на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки, депутати, членове и симпатизанти на Вътрешна македонска революционна организация от България, както и жители от всички краища на Република Македония. Честването е под мотото " Общото минало сплотява " и е в унисон с към този момент подписания контракт за добросъседство и съдействие сред Македония и България, показват от Вътрешна македонска революционна организация.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР