В София незаетите жилища са 24%, в София - област

...
В София незаетите жилища са 24%, в София - област
Коментари Харесай

Жилищата в България: по-празни, но все по-скъпи

В София незаетите жилища са 24%, в София - област - 48%. Въпреки това строителството е интензивно.

© Мария Съботинова Още по тематиката
Расте търсенето на жилища в разрастващите се квартали на София

Купувачите със междинни приходи се преориентират към региони като " Витоша ", " Кръстова вада " и " Манастирски ливади-изток ", сочи разбор на BLD
26 сеп 2017
Новият заможен връх на София

Порасналите приходи и падналите лихви доведоха до нов взрив в търсенето на жилища
12 май 2017
Жилищният пазар: Умерена строителна интензивност и растеж на цените с до 10%

След като към този момент две години върви нагоре, упованията са през 2017 година секторът да продължи да бъде постоянен в огромните градове
4 яну 2017 Имотният пазар е в абсурд: в страната има остатък на жилища и макар че популацията понижава придобиването на парцел става все по-скъпо и по-трудно. Разходите на семействата за покупка, наем и поддръжка на жилище нарастват по-бързо от междинния приход. Проблемът е стигнал точка, при която от всички страни в преход в Централна и Източна Европа България има втория най-голям дял на разноски на семействата, свързани със жилищата. Освен това наемият пазар е съвсем недоразвит, тъй като няма сигурност и тласъци за наемодателите. Това са част от изводите на отчет на Световната банка, поръчан от Министерството на районното развиване и благоустройството.

Пазар отвън баланс

Имотният пазар страда от съществено деформиране, демонстрира анализът. От една страна в България има към 1.2 млн. незаети и необитаеми жилищни единици (или 30% от общия жилищен фонд, 43% от жилищата в селските региони и 25% от тези в градските райони). А обезлюдяването им се усилва: броят на жилищата " в остатък " е повишен от 677 хиляди през 2010 година до 926.8 хиляди през 2014 година

От друга страна цената на жилищата е доста висока в съпоставяне със междинните равнища на приходите. Около един милион души (15% от населението) живеят в жилища, които се споделят от повече от едно семейство. За семейства с приходи под 1000 лв. на месец е съвсем невероятно да закупят или наемат жилище на пазарни цени. Повече от една трета от младежите не могат да си разрешат личен парцел и живеят с родителите си. За 42% от едночленните семействата и 31% от живеещите чартърен с разноските по поддръжка на жилището са съществено задължение.

Високият брой " призрачни домове " може да се изясни ненапълно с естеството на употребяваните данни. Информацията в отчета е от преброяването през 2011 година, а тя беше върхова за финансовата рецесия в България. Освен това индикаторите на Национален статистически институт включват и вили, ваканционни жилища и хотелски жилища. Това обаче оправдава частично данните на национално равнище, само че не и високите равнища на свободни жилища в разрастващите се региони. В София незаетите жилища са 24%, в София - област - 48%, в Пловдив са 26%, а във Варненска област - 30%.

На този декор съгласно Световната банка страната има слаба жилищна политика, а общините - съвсем нулева такава. Така България остава една от страните с най-ниски индикатори на подвижност на семействата измежду страните в преход.

Никой не наема

Средните цени на жилищата са сред 550-800 евро на кв.м. за по-малко атрактивните жилища в остарели здания и до 800-1200 евро на кв.м. за жилища в новопостроени здания с по-атрактивно местоположение, означават от Световната банка. Средният месечен приход на домакинство обаче е 477 евро, което значи, че по-голямата част от популацията не могат да си разрешат да закупят или даже да наемат жилище на пазарни цени.
По-малко от 5% от жилищния фонд в страната (2.6% съгласно нови данни за 2016 година са чартърен на пазарен принцип) се отдава чартърен, а спомагателни 8% са " споделени ", " безвъзмездни " или " субсидирани " жилища, демонстрират формалните данни на Национален статистически институт. Разликите в цените са големи - от 30-50лв. наем за студентско общежитие с неприятни условия в столицата, през наем от 300 лева за 70 кв.м. в Монтана, до 600 лева за същото жилище в София. Високите цени на атрактивните места допускат, че от този пазар се възползват единствено хората със междинни и високи приходи. Липсата на пазар за жилища чартърен стопира трудовата подвижност, настояват от Световната банка. Проблемът е изключително огромен измежду младежите, основава усложнения за младите фамилии и изкуствено завишава наемите на наличния стеснен ресурс от жилища.

Ниското предложение на парцели чартърен макар огромния брой незаети жилища нормално се случва тук-там, където " нормативната база вреди на ефикасното действие на пазара ", настояват от Световната банка. Наемодателите избират да не отдават парцелите си чартърен по няколко аргументи. Настоящите закони за извеждане от парцела са в интерес на наемателите, формалните контракти за наем се извършват мъчно по правосъден ред, наследена неприятна поддръжка на жилищата и налога, който се ползва по отношение на приходите.

Според отчета има най-малко три метода пазарът да бъде " отключен ". Един инструмент е приспадането на разноските за наем от налозите на наематели - това би предиздвикало хората да наемат, вместо да купуват жилища и ще подтиква осветляването на наемните връзки. Друга допустима мярка е освобождението от налог на приходите за дребните наемодатели, които отдават чартърен до 5 жилища. Задължително е и основаването на бърза и евтина система за разрешаване на разногласия сред наематели и наемодатели.
Къде са страната и общините
В момента страната не оказва помощ за развиването на жилищния пазар, а общините са още по-неефикасни в това, демонстрира отчетът на Световната банка. Засега множеството старания са съсредоточени в обществените жилища. Те обаче са едвам 3% от общия жилищен фонд, а даването им на нуждаещи се даже не е обезпечено финансово. Същото е ситуацията и в най-голямата и атрактивна община - Столична. Според проекта й за развиване до 2020 година цялата " жилищна политика " на локалната власт е съсредоточена в 13 803 бр. общински жилища (или 3% от всички в града), а за останалите 97% няма никакво общинско внимание или поддръжка. " Отключването " на неизползваните парцели и към нуждаещите се ще е доста по-ефективен метод, в сравнение с страната и общините да строят нови обществени жилища, се споделя в отчета на Световната банка. За задачата обаче би трябвало ново законодателство със тласъци и отбрани на притежателите, които отдават парцели чартърен на нуждаещи се, както и гаранции, че техните парцели ще се населяват и поддържат съответно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР