В София има, оказа се, много места, които си заслужава

...
В София има, оказа се, много места, които си заслужава
Коментари Харесай

Силви Басева: Художникът на градския пейзаж забелязва детайла

В София има, оказа се, доста места, които си заслужава да бъдат обект на едно картинно платно, само че за изложбата “Импресии от София ” аз избрах такива, които са носители на историята, на наслагванията на времето и културата в себе си. Това съобщи пред БГНЕС художничката Силви Басева.

Градският пейзаж е обичаният род на Басева, а нейни произведения са част от изложбата „ Импресии от София ”, която ще бъде публично открита в понеделник в столичния Дом на архитекта на ул. „ Кракра ”.

Питаме я като художник, в случай че би трябвало да избере цвета на София какъв би бил той, само че отговорът не може да бъде еднопосочен. „ Доста патиниран, много потъмнен цвят, само че богат, богат на нюанси, затрупан с патината на времето, може би под един златистокафеникав есенен звук се разкриват към този момент обособените нюанси на детайла и на обособените къщи ”, показа създателят.

Платната, които е селектирала за “Импресии от София ” са носители на история, на наслагвания и просвета, показа още тя. “Защото по-новите здания са по-лишени от обаяние, може би им би трябвало няколко години зад тила, с цел да го придобият, само че някак си тази обживяност на старите здания сякаш ме притегля повече и съм подбрала няколко места, които са ми на сърце и съставляват забавни гледни ”, добави Басева. Тя счита, че София през платното на художника въпреки всичко наподобява по-различно, тъй като първо в едно платно може постоянно да се вдигне взор и да се обхване цялата панорама. „ Докато като минувачи ние гледаме ниско долу, където са комерсиалните обекти и витрините, и много постоянно не виждаме превъзходните фасади, които се издигат над тях, по тази причина художникът обръща внимание на тия неща. Понякога хора, които гледат към този момент готовите пейзажи споделят: Аз това място го знам кое е, пък не съм забелязал, че е толкоз хубаво! ”, сподели тя.

Художничката си призна, че се обръща неотдавна към София, тъй че съвсем няма място, което няколко пъти е рисувала. „ Рисувала съм от други градове, по провинцията, по-малки, по-интимни пейзажи, рисувала съм и от Европа, от Средиземноморието. София неотдавна ѝ приписвам този интерес и съм обърнала внимание на някои дребни, не толкоз известни улички и здания, само че наситени с подстрекателство и страсти ”, показа създателят.

Изложбата “Импресии от София ” ще покаже живописни и графични пейзажи от столицата на шестима създатели – Дарина Янева, Петя Денева, Силви Басева, Иван Кънев, Вихрони Попнеделев и арх. Тодор Булев. Първите петима са художници, които показват живописни пейзажи в техниките на маслената живопис, сухия пастел и акварела. Тодор Булев, който демонстрира графични рисунки, е проектант и ръководител на Съюза на архитектите в България, представител на едно професионално съсловие, което също има дългогодишни обичаи в региона на архитектурния пейзаж.

Творците, събрани в изложбата работят в разнообразни стилистики, всеки от тях е построил собствен самостоятелен креативен почерк. Обединяващото сред тях е само тематиката – пейзажи от София. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР