„В София има няколко минерални бани, които са в окаяно

...
„В София има няколко минерални бани, които са в окаяно
Коментари Харесай

Младежкото АБВ искат стратегия за минералните извори в София

„ В София има няколко минерални бани, които са в окаяно положение. Години наред те не се реставрират. В същото време столицата ни е неповторима, в нея има 42 минерални извора с 8 разнообразни по минерализация типове вода. Сега единствената настояща минерална баня е тази в Панчарево. Вярваме, че би трябвало да се възстановят тези бази. Изискали сме от експертна институция да ни даде отчет за качеството на минералната вода “, съобщи ръководителят на младежката организация на АБВ за София Пламена Пламенова.

Според нея ръководството на столицата би трябвало да работи по-активно и за опазване и развиване на културно-историческото завещание на града.

“Виждаме по какъв начин всеки ден монументи на културата се разрушават. Разрушават се и се бутат здания през уикенда, когато институциите не работят, което е неприемливо. Трябва да се подхващат ограничения да се резервират и да има общо контролиране на фасадите на постройките в София “, уточни Пламенова.

Думите й добави зам.-председателят на АБВ-София Васил Георгиев, който обърна внимание на казуса с развиването на градската среда на София, обвързван със градежа на високи здания.

„ Предвижда се един закон, в който се споделя, че това, което до в този момент е позволено за София като високи здания, ще бъде издигнато. А по-късно към този момент високите здания нямали да бъдат в центъра на столицата. Т.е. хем ще вършим закон против небостъргачите в центъра на София, хем това, което до в този момент е планувано ще бъде издигнато. Хем ще вземаме сякаш ограничения, хем ще си вършим и това, което желаеме “, уточни той и добави, че проблем за града, който за в този момент не намира своето решение съставлява и неналичието тук-там за паркиране, непостижимо огромния трафик и изгубването на зелените площи.

От столичната организация на АБВ показаха още, че в София няма задоволително развиване на всеобщия спорт и то при изискване, че града е определен за европейска столица на спорта за 2018 година.

„ Има ли задоволително безвъзмездни уреди, където да се спортува? На тези площадки може ли да се спортува през зимата - не. Тези площадки, които се строят в парковете са хубави, само че не са задоволителни и сериозна спортна активност на тях не може да се извърши. Училищата се реновират извън, а какво се случва с физкултурните им салони? “

В умозаключение отношение по тематиката взе и ръководителят на Столичната градска организация на АБВ Емил Кало. Той обърна съществено внимание на нуждата от развиване на по-сериозна читалищна активност в града.

„ Те съвсем дефинитивно са изгубили своята функционалност на културни средища – мизерно битие в границите на едва употребени библиотеки. Това е картината на софийските читалища. Ние ще търсим разновидности за политики, ориентирани към възкръсване на софийските читалища. Те са значима характерна институция, която създава и популяризира българската просвета “, сподели Кало.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР