В София има много мрежи от фиксирани технологии, но това,

...
В София има много мрежи от фиксирани технологии, но това,
Коментари Харесай

Атанас Добрев: България е готова за „умен” живот


В София има доста мрежи от закрепени технологии, само че това, което липсва, е мрежа, която може да свърже милиони устройства евтино, тъй че те да могат да споделят в обща мрежа и да създадат дружно София по-добро място за живот.

Това съобщи в изявление за БГНЕС Атанас Добрев, основен изпълнителен шеф на VIVACOM.

Според Добрев това, което няма досега, е мрежа, която е ориентирана към дребните устройства. Мрежа, която е ориентирана не към огромните сървъри, а към дребните сензори. VIVACOM сътвори такава мрежа, наречена LoRa.

Една от огромните благоприятни условия на LoRa е опция за „ мъдро “ паркиране. „ В момента към 20% от местата за „ синя зона “ са свободни когато и да е. В същото време не е елементарно да се откри свободно място когато и да е. При „ умното “ паркиране би било на всяко паркомясто да има сензор, който да споделя дали е свободно или не. LoRa-мрежата е един от най-хубавите способи информацията да отиде към централизиран сървър, от където да отиде към мобилна апликация, която да ви каже къде са свободните места и да ви води към тях “, изясни Атанас Добрев.

Друг образец за опциите на LoRa е следенето на водните басейни. LoRa е подобаваща, тъй като може да работи там, където няма ток, защото работи с батерия, която да устоя 10 години.

Уличното осветяване е друга сфера, където LoRa може да се намеси и могат да се спестят пари и да се усъвършенства качеството на живот.

Главният изпълнителен шеф на VIVACOM изясни, че едно осветяване, с цел да е „ мъдро “ има няколко характерности. „ Първо, когато е ярко, не работи, когато е мрачно - работи. Когато дадена крушка е счупена, дава информация, може да се контролира и осветеността според от това какъв брой хора има на улицата. Ако няма хора по улицата вечер, то там мощността може да се понижи и когато се появи човек, осветлението да се усили ”, съобщи Добрев. Той е безапелационен, че това ще докара до голямо икономисване на ток, което непосредствено ще изплати инвестицията от „ мъдро “ осветяване.

От другите институции и сфери, обаче, зависи всичко това да стане действителност. „ Ние направихме първата стъпка като покрихме София с тази мрежа. Втората стъпка би трябвало да бъде направена от притежателя на инфраструктурата. Например: паркингите – от Софийска община, водомери - „ Софийска вода “ и така нататък ”, уточни Атанас Добрев.

В момента VIVACOM работи по три съответни теста с част от институциите. „ Нямането на средства постоянно е опрощение, само че би трябвало да излезем от манталитета, че сме в рецесия. Отдавна не сме в рецесия и България има един от най-високите растежи в Европейски Съюз и би трябвало да стартираме да влагаме в базови услуги, които ще създадат живота на хората по-удобен “, безапелационен бе Добрев.

Според него България е подготвена и като базова инфраструктура и като базова подготвеност за уменията на LoRa. „ Управляващите в последна сметка показват ползите и желанието на хората. Ако хората желаеме това нещо да стане, ръководещите ще го създадат. Имаме неповторима опция София да стане по-добро място на живот и да бъдем на едно от челните места в Европа “, сподели още Атанас Добрев. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР