В София Европейската комисия даде начало на своята дигитална програма

...
В София Европейската комисия даде начало на своята дигитална програма
Коментари Харесай

ЕК дава 30 милиона евро за дигитална програма за Западните Балканите

В София Европейската комисия даде начало на своята цифрова стратегия за Западните Балкани. С 30 милиона евро безплатна помощ би трябвало да стартира построяването на инфраструктура на широколентов достъп в района. Днес и на следващия ден страната ни е хазаин на Дигиталната асамблея 2018-та.

Според Бойко Борисов Западните Балкани могат и би трябвало да са водач в развиването на цифрови умения. Премиерът даде образец с България - първа по брой дами, които работят с високи технологии.
Бойко Борисов, министър-председател на Република България: Нито можем да ги надминем във въоръжаването, нито можем да ги надминем в производството на коли, само че тук, това пространство е непокътнато за нас. Ние имаме големи благоприятни условия, капацитет и мисленето на нашите хора е такова, че в тази сфера са доста положителни.
В идващия програмен интервал Евросъюзът ще вложи над 9 милиарда евро в създаването на супекомпютри и изкуствен интелект, както и за възстановяване на киберсигурността и на цифровите умения на европейците. А цифровата стратегия за Западните Балкани ще се стреми и към по-добра съгласуваност на страните в района.
Мария Габриел, еврокомисар по цифрова стопанска система и общество: Днес към този момент с министрите от страните на Западните Балкани имаме достойнството да дискутираме по съответните планове. Проекти, които ще обгръщат както стажове за младежите, по този начин и ограничения в региона на киберсигурността, по този начин цифрови и иновационни хъбове, по този начин несъмнено и доста повече модернизиране на обществената администрация и повече вложения за съгласуваност. Ивайло Московски, министър на превоза, осведомителните технологии и известията: Всеки един тип инфраструктурен план, който покрива коридорите, главно с Македония и със Сърбия, кулоар 8 и кулоар 10, дали ще е железопътен, пътен или енергиен инфраструктурен план, той планува наложително и създаване на оптика в себе си.
Форумът е най-голямото събитие в програмата на Българското председателство, отдадено на дигитализацията. При откриването министър председателят Борисов предизвести, че показаното в американските сериали ставало действителност след няколко години, по тази причина прикани колкото и да се развиват технологиите, мисленето да остане за индивида.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР