В Смолян ще се инвестират над 90 млн.лв. във водни

...
В Смолян ще се инвестират над 90 млн.лв. във водни
Коментари Харесай

Търгове на "ВиК Смолян" за 70 млн.лв. привлякоха големите строители

В Смолян ще се влагат над 90 млн.лв. във водни планове с пари от оперативна стратегия " Околна среда ".

© Юлия Лазарова " ВиК Смолян " най-сетне съумя да събере офертите по две огромни публични поръчки за водна инфраструктура за общо над 68 млн.лв. без Данък добавена стойност, които се бавеха доста. Съответно осем и седем обединявания или независими компании са подали предложения в двете поръчки, като измежду тях са както огромните строителни компании от топ 10 по оборот, по този начин и по-малки компании, които обаче въпреки всичко имат опит с сходни планове.

Реконструкцията и построяването на нови водопроводни и канализационни мрежи в града се бави към този момент повече от година. Търговете бяха оповестени още през 2018 година, само че прекъснати поради неточности в тръжната документи. След това те бяха пуснати с втори опит през април 2019 година, само че през юни бяха обжалвани пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Цели 24 компании от смолянския район се опълчиха на критериите за присъединяване с довода, че конкуренцията в областта на публичните поръчки е лимитирана и никоя локална компания, даже в обединяване, не може да отговори на условията. Жалбите им в псоледствие обаче бяха отхвърлени и на 10 юли поръчките бяха възобновени със период до 30 и 31 юли, когато са били и събрани офертите.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Двете публични поръчки ще се финансират по оперативна стратегия " Околна среда " (ОПОС), като съгласно осведомителната система за ръководство на евросредства ИСУН плануваните вложения в Смолян за водна инфраструктура са над 90 млн.лв.

Големите компании и дребните претенденти

Двете поръчки на " ВиК Смолян " са привлекли вниманието на множеството огромни строителни компании - ГБС, " Трейс Груп холд ", " Грома холд " (бившето " Агромах " ), както и насочените към ВиК строителство " Райкомерс конструкшън ".

Любопитно е, че " Джи пи Груп " са в обединяване с " Крис - МТ ", една от водещите компании, която обжалваше смолянските търгове до момента. Явно те са били принудени да се сдружат с компания с задоволително огромен оборот, с цел да покрият критериите за присъединяване. Дори " в обединяване всички 25 компании (местните смолянски компании, които апелираха търга - бел.ред.) не може да отговорят на условията ", сподели през юни пред " Капитал " Владимир Кехайов, мажоритарен притежател в " Крис-МТ. Неговата компания има 1.65 млн. лева доходи за 2018 година

В надпреварата се виждат и нормални претенденти от ВиК търговете като " Кристална вода ", свързвана с Румен Гайтански - Вълка. Компанията е подизпълнител на ГБС в търга за пречиствателната станция на Пловдив за 70 млн.лв., който компанията от холдинга " Главболгарстрой " завоюва по чудноват метод.

Сред другите претенденти са " Автомагистрали Черно море ", които строят правата от автомагистрала " Хемус " сред Търговище и Шумен, и по-малката " Запрянови - 03 ", която завоюва поръчки за водна инфраструктура в Пловдив и Плевен и има 14.7 млн.лв. оборот за 2018г. Някои от претендентите, като " ИСА 2000 " и " Трейс груп холд ", са взели участие и в двете надпревари.
Новите тръби на Смолян

В рамките на поръчката за близо 23 млн.лв. би трябвало да се построи нова водопроводна мрежа от близо 2.7 км и на 8.5 км канализационна, както и да се извърши реорганизация надлежно и на 5.4 км водопроводна и 9 км канализационна мрежа.

Другият търг е разграничен на две позиции. Първата е за реорганизация и доизграждане на ВиК мрежа, като новите водопроводи са над 7.5 км на дължина, а новата канализация - 8.8 км, а втората - за реорганизация на основен градски сборен колектор.

Сроковете за осъществяване и на двете поръчки е 720 дни или близо две години. Проектите би трябвало да бъдат завършени до юли 2023 година, с цел да се усвоят европейските пари по ОПОС. Това значи, че договорите би трябвало да бъдат подписани през идната година, с цел да завърши всичко задоволително рано.

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР