В Смолян бе открита обновената експозиция в къщата музей Ласло

...
В Смолян бе открита обновената експозиция в къщата музей Ласло
Коментари Харесай

В Смолян откриха обновената експозиция в къща-музей „Ласло Наги“

В Смолян бе открита обновената експозиция в къщата музей „ Ласло Наги “ под наслов „ Кой любовта ще придвижи “, носеща заглавието на най-известното стихотворение на унгарския стихотворец.
В церемонията с кмета Николай Мелемов и регионалния шеф Недялко Славов участваха зам.-министърът на културата Амелия Гешева, посланикът на Унгария н.пр. Текла Харангозо, членове на фамилията на Ласло Наги.
Изложбата е отдадена на сина на поета – Андраш Наги (1953-2018), чиято щерка приветства присъстващите и благодари на Смолян за уважението към творчеството на дядо й.  

Ласло Наги (1925-1978) е класик на унгарската литература, стихотворец, преводач, художник, един от първите носители на интернационална Ботевска премия и медал " Кирил и Методий " . Превел е над 10 000 стиха от българската лирика. Три пъти получава премията " Атила Йожеф ", отличен и с унгарската държавна премия " Кошут ". Обновител на унгарската лирика със комплицирано метафорична езикова сплав, с така наречен " дълги песни ". Поетът е създател на 24 книги. На български са издадени четири негови стихосбирки.
Той идва в България през 1949 година със стипендия. Остава и твори две години, превзет от българската природа и лирика. Добрите му усещания от България постоянно го връщат в страната ни, придружаван от брачната половинка му – поетесата Маргит Сечи.
Изложбата се осъществя като план на Унгарския културен институт в София. Тя включва най-важните детайли от изобразителното, предметното и поетичното завещание на Ласло Наги. Както в поезията, по този начин и в изобразителното и графичното му творчество изпъква претекстът на коня като знак на изчезващия свят на селото, на природата, на естествените общности и на свободата.

Обновената непрекъсната експозиция е втори стадий в процеса на реновиране на музея в Смолян. През 2016 година със средства, предоставени от Министерство на културата, е изработен главен ремонт на покрива му.
Сградата е архитектурна недвижима културна полезност с локално значение, строена през 1870-73 година за жилищни и икономически потребности на фамилия Гьорджеви, занимаващи се с абаджийство и съответно с боядисване на аби (домашно тъкани вълнени платове за шиене на обичайно облекло).
Техническото преоборудване възлиза на 13 800 лева и включва модерно осветяване, мултимедийни прожектори и друга техника.
Културната демонстрация е част от празничната програмата на община Смолян във връзка честването на обединявания град Смолян.
В нея взеха присъединяване също представители на Унгарския културен институт в София, Националния фонд " Култура " на Унгария, Унгарската академия на науката, книжовен музей " Петьофи ", Регионалния исторически музей в Смолян, Съюз на унгарските писатели, Съюз на българските писатели, Българско републиканско самоуправление, Българско самоуправление на Кишпещ, община Кишпещ, фондация " Духовното завещание на Ласло Наги ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР